Je Low-Carb pro každého?

Říj 23, 2018 | Low-Carb recepty, Zdravě

 V poslední době je nízkosacharidové (Low-Carb nebo Keto) stravování dost populární. Ať už chcete zhubnout nebo dostat pod kontrolu závislost na jídle a sacharidech, je to jedna z možností, která vám může pomoct dostat se do cíle.

V tomto článku jsem shrnula výhody i nevýhody toho stravování i to, proč to vyhovuje mně.

 

Výhody, které stravování LC přináší:

  • Můžete jíst do sytosti, nebudete mít hlad (není to stravování, kdy musíte radikálně omezovat energetický příjem).
  • Jídlo obsahuje dost tuku i bílkovin, proto vás zasytí na dlouho dobu a nezpůsobuje výkyvy cukru v krvi.
  • Přestanou vás „honit chutě“, nebudou vás neustále pronásledovat myšlenky na jídlo.
  • Získáte spoustu energie, dost pravděpodobně se zlepší váš zdravotní stav, spánek a celková psychická kondice. 
  • Budete jíst opravdové jídlo, ne polotovary nebo umělé koktejly a jídla z prášku.
  • Jídelníček je pestrý a zajímavý a můžete jíst to, co vám chutná, není nutné (ani vhodné) jíst něco, co vám nechutná. 
  • Nebudete stále řešit svačiny a tahat sebou všude jídlo, abyste vždycky měla něco po ruce, když na vás přijde hlad. 
  • Vystačíte si s 2 – 3 (někdo 4) pořádnými jídly denně, nebudete mít mezi jídly hlad ani chuť mlsat. 
  • Zůstane vám radost z jídla, stále si můžete dopřát vaše oblíbená jídla, i když třeba trochu jinak upravená.
  • Díky tomu, že jíte dost / máte dostatečný energetický příjem a jíte dost bílkovin, nehrozí zpomalení metabolizmu ani ztráta svalové hmoty. 

Pro mnoho lidí, včetně mně, je Low-Carb stravování prostě moc fajn. Někteří lidé díky tomuto stravovacímu stylu výrazně zlepšili svůj zdravotní stav, jiní zhubli a jiní se „jen“ cítí lépe.

 

Co na Low-Carb vyhovuje mně?

Já sama jsem se vždycky stravovala zdravě a neměla jsem žádné výrazné zdravotní problémy, přesto jsem po přechodu na LC pociťovala zlepšení.

Při tomto stravování mám mnohem více energie. Zbavila jsem se neustálého hladu a potřeby se něčím dojídat. Mám mnohem více energie a žádné útlumy a ospalost po jídle.

Nemám záchvaty vlčího hladu a propady nálad. Dřív jsem se musela najíst hned, jakmile jsem dostala hlad, jinak jsem byla dost nervózní a nepříjemná.

Přesto tento způsob stravování nemusí vyhovovat všem. A také tento přístup stále vzbuzuje hodně otázek a nedůvěry.

Proto jsem sepsala nejčastěji se opakující obavy a můj názor na ně.

 

Je Low-Carb stravování pro každého?

Ne, Low-Carb stravování nemusí vyhovovat každému. Každý jsme jiný.  Poslouchejte svoje tělo a jeho potřeby.

Nízkosacharidové stravování není jediný zdravý způsob stravování ani jediný způsob, díky kterému zhubnete. A už vůbec to neberte jako rychlou dietu na zhubnutí, i když je teď zrovna moderní. 

Vyhněte se komerčním práškovým „keto dietám“. Ty jsou postaveny na hodně nízkém energetickém příjmu, díky tomu sice rychle zhubnete, ale riskujete jojo efekt. Často se na mě obrací klientky, které zhubly díky některé z těchto keto diet, ale nedokážou se vrátit zpátky ke skutečnému jídlu – jednak neví, co mají jíst (prášková keto dieta vás nenaučí, jak zdravě jíst a sestavit si jídelníček) a jednak se bojí přibírání. Jakmile začnou jíst místo kupovaných prášků normální jídlo, začínají nabírat. 

Dobře nastavená Low-Carb / keto strava je postavená na skutečných a kvalitních potravinách a na zásadách, které jsou společné pro všechny zdravé stravovací styly.

Oproti jiným zdravým stravovacím stylům má podle mě jednu výhodu – čím víc sacharidů jíte, tím větší chuť na ně máte. A obráceně. Když jíte méně sacharidů, máte menší chuť na sladké i běžné sacharidové přílohy.

To je důvod, proč je LC stravování vhodné pro lidi, kteří mají „závislost“ na sacharidech nebo inzulínovou rezistenci a díky tomu pořád pocit hladu. Tento stav se dá jen velmi těžko ovládnout vůlí. Proto je pro některé lidi nízká konzumace sacharidů jedinou fungující cestou ze začarovaného kruhu přejídání, neustálého pocitu hladu a chutí na další sacharidy nebo sladká jídla.

 

Chci zhubnout a až se mi to podaří, chci se vrátit ke svému původnímu životnímu stylu. Přiberu zase zpátky? 

Je to pravděpodobné. Low-Carb není dieta, ale zdravý životní styl. Pozitivně ovlivňuje hormonální rovnováhu organizmu a tím i hubnutí.

Jakmile se ale vrátíte ke svému původnímu životnímu stylu, nejspíš časem dojde k návratu k původnímu zdravotnímu stavu a pravděpodobně se vám vrátí i kila navíc.

Neznamená to ale, že je nutné celý život jíst striktní nízkosacharidovou dietu.  Spíše doporučuji si stravování upravit podle vlastních potřeb tak, aby vám tento způsob stravování vyhovoval dlouhodobě.

Hodně lidí si stravování upravuje podle aktuálních potřeb, ale i sezóny. Někdy si dopřejí sacharidů víc, jindy méně. 

V praxi to vypadá tak, že ze začátku jíte striktně LC a jakmile se naučíte vnímat potřeby svého těla nebo dosáhnete cílů, kterých jste chtěli dosáhnout (zhubnete, zlepšíte zdraví apod.), začnete postupně přidávat množství sacharidů tak, aby vám to vyhovovalo. Nedoporučuji ale vracet se k původnímu životnímu stylu.

 

Na Low Carb stravování můžu jíst kolik chci a nemusím se vůbec omezovat, stačí vynechat sacharidy a zhubnu. 

 Pravda je, že na Low-Carb stravování můžete jíst do syta, ale neznamená to, že se můžete přejídat. Ořechy, smetana, máslo, tučné ryby, tučné maso …to jsou jídla, která si můžete na Low Carb stravování dopřávat. Tuk má ale vysokou energetickou hodnotu a pokud budete jíst víc energie než spotřebujete, nebudete hubnout, ale můžete i přibrat. 

I u Low Carb stravování platí, že je potřeba vědět, jak si jídelníček sestavit, abyste měli dost živin – bílkovin, tuků, ale i sacharidů a je fajn vědět, jak to celé funguje než se to toho pustíte. Pod chcete s Low-Carb stravováním začít, ale nevíte, jak na to, mám pro vás manuál nízkosacharidového stravování Low-Carb krok za krokem. 

 

Nemůže mi LC stravování ublížit?

Ne. Správně sestavená nízkosacharidová dieta (ve smyslu strava), vám dodá dostatečné množství energie, živin, minerálů, vitamínů.

U nás tato strava vzbuzuje ještě pořád nedůvěru, zejména kvůli spotřebě a doporučování nasycených tuků a také omezení obilovin a klasických sacharidových příloh. Pšenice, bílá mouka a pečivo z ní, rýže, těstoviny apod.  ale nemají velký nutriční přínos. Jejich vynechání určitě nikoho na zdraví nepoškodí, zejména pokud je nahradíte zdravou alternativou – zaleninou, ořechy, semínky. 

V zahraničí se nízkosacharidově stravuje mnoho lidí a někteří už desítky let. I u nás je toto stravování stále rozšířenější a oblíbenější.

Strava je doporučována jako léčebná dieta při civilizačních nemocech ( např. při cukrovce, onemocnění střev apod.) zahraničními doktory a i u nás se začínají objevovat lékaři, kteří tento zdravotní styl doporučují.

Většina lidí na správně sestavené LC stravě pociťuje zlepšení zdravotního stavu, mají více energie. Pokud si nejste jistá, zda sama zvládnete sestavit jídelníček, využijte konzultace.

 

Nasycené tuky jsou škodlivé… nebo ne?

Pohled na nasycené tuky a jejich škodlivost se v poslední době hodně mění a na internetu najdete spoustu informací na toto téma.

A i při LC je vhodné jíst tuky přiměřeně a není nutné jíst jen živočišný tuk. Zejména pokud máte potíže s vysokým cholesterolem, je dobré zvýšit konzumaci zdravých rostlinných olejů na úkor nasycených tuků. Vždy záleží na aktuálním zdravotním stavu a na celkovém složení jídelníčku. 

 

Chcete se pustit do Low Carb stravování? E-mailový kurz Základy Low Carb za 5 dní vás zdarma provede začátky Low Carb stravování. 

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení