Dneska pro vás mám recept na jídlo, které vás pohladí na duši a zahřeje na těle. Pro sychravé podzimní dny jak dělané. Že je to rychlovka snad ani nemusím zdůrazňovat. Zapečenou dýni si můžete dát jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu.
Suroviny:
1 kg máslové dýně (nebo hokaido)
150 g čedaru
4 vejce
50g šlehačky
sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
Máslovou dýni oloupeme, hokaido dobře umyjeme, loupat nemusíme. Nakrájíme na tenké plátky a vyskládáme do zapékací nádoby, kterou jsme vymazali máslem nebo olivovým olejem. V troubě pečeme na 180°C – dokud zelenina není skoro měkká. Trvá to zhruba 20 min podle druhu dýně.
V míse smícháme sýr nastrouhaný na hrubo, vejce, šlehačku, sůl, pepř, muškátový oříšek. Dobře vyšleháme vidličkou.
Když je dýně téměř měkká, zalijeme omáčkou z vejce a sýra a zapečeme dokud vše neztuhne.
Podáváme samotné nebo jako přílohu k masu. Je to dobré teplé i studené.
Nakonec ještě jeden tip: Pokud používáte máslovou dýni, vyndejte semena, propláchněte je vodou, aby tam nezůstala žádná dužina a opražte je v troubě nebo na pánvi dozlatova. Můžete je lehce osolit. Můžete jíst i se slupkou, jsou krásně křupavá a chutnají výborně!
Semena z hokaido mají moc tlustou slupku, ta na pražení nepoužívám.
Začínáte s LC stravováním? E-mailový kurz Základy LC za 5 dní vás provedeme prvními kroky. Stáhněte si ho zdarma zde.
Nedokážete zastavit přejídání? Zajídáte nespokojenost, nudu, stres? Jíte, abyste se cítili líp? Zvu vás do facebookové skupiny Sbohem přejídání, kde tato témata řešíme.