Zapečená dýně se sýrem a vejcem

Říj 28, 2018 | Low-Carb recepty

Dneska pro vás mám recept na jídlo, které vás pohladí na duši a zahřeje na těle. Pro sychravé podzimní dny jak dělané.  Že je to rychlovka snad ani nemusím zdůrazňovat.  Zapečenou dýni si můžete dát jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu.


Suroviny:

1 kg máslové dýně (nebo hokaido)

150 g čedaru

4 vejce

50g  šlehačky

sůl, pepř, muškátový oříšek


Postup:

Máslovou dýni oloupeme, hokaido dobře umyjeme, loupat nemusíme. Nakrájíme na tenké plátky a vyskládáme do zapékací nádoby, kterou jsme vymazali máslem nebo olivovým olejem.  V troubě pečeme na 180°C – dokud zelenina není skoro měkká. Trvá to zhruba 20 min podle druhu dýně.

V míse smícháme sýr nastrouhaný na hrubo, vejce, šlehačku, sůl, pepř, muškátový oříšek. Dobře vyšleháme vidličkou.

Když je dýně téměř měkká, zalijeme omáčkou z vejce a sýra  a zapečeme dokud vše neztuhne.

Podáváme samotné nebo jako přílohu k masu. Je to dobré teplé i studené.

Nakonec ještě jeden tip: Pokud používáte máslovou dýni, vyndejte semena, propláchněte je vodou, aby tam nezůstala žádná dužina a opražte je v troubě nebo na pánvi dozlatova. Můžete je lehce osolit. Můžete jíst i se slupkou, jsou krásně křupavá a chutnají výborně!

Semena z hokaido mají moc tlustou slupku, ta na pražení nepoužívám.

Nedokážete zastavit přejídání? Zajídáte nespokojenost, nudu, stres? Jíte, abyste se cítili líp? Nevíte, co jíst? Pojďte to změnit. Začněte 20minutovkou zdarma. 

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení