Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).
Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám chutnat nebude. Nahradit jsem nezkoušela, ale dovedu si představit, že bramborová vláknina by mohla v receptu fungovat taky dobře.
Vzhledem v vysokému obsahu vlákniny v chlebu, nedoporučuju ho sníst moc najednou. Občas si někdo stěžuje, že mu psyllium nedělá dobře, že mu leží v žaludku nebo ho pak bolí břicho, má zácpu. Tomu jde předejít, když jídlo s psylliem dobře zapijete a nesníte ho moc.
Suroviny:
-
250g tvrdého sýra – nejvíc mi vyhovuje 45% eidam
-
5 vajec vel L
-
5 plných polévkových lžic psyllia
-
5 lžic čerstvě mletého lněného semínka
-
1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
-
Menší lžička soli (záleží na slanosti sýra)
-
Volitelně kmín, chlebové koření a různá semínka na posypání
- Do těsta můžete přidat nakrájená sušená rajčata, olivy, dýňová semínka, bylinky …
Postup:
Lněné semínko umelte v elektrickém mlýnku na kávu. Nepoužívejte kupované mleté nebo drcené lněné semínko, rychle žlukne. Vždy melte čerstvé. Já melu i psyllium, není pak v pečivu cítit, jen dodá těstu strukturu, ale není to nutné.
Sýr nastrouhejte, smíchejte všechny suché suroviny a přidejte je k sýru. Přidejte vajíčka a všechno dobře promíchejte. Nechte 3 minuty stát, psyllium nasaje vlhkost a vytvoří kompaktní těsto, které dejte na plech vyložený pečícím papírem a rukama vytvarujte do požadovaného tvaru.
Pečte v troubě na 180°C zhruba 50 minut. Vyzkoušejte špejlí – jakmile je suchá, je hotovo. Chleba krájejte až úplně vychladne, ať se nesrazí.