Sýrový Low Carb chleba

Kvě 5, 2022 | Jak na Low-Carb, Low-Carb recepty

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá). 

Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám chutnat nebude. Nahradit jsem nezkoušela, ale dovedu si představit, že bramborová vláknina by mohla v receptu fungovat taky dobře. 

Vzhledem v vysokému obsahu vlákniny v  chlebu, nedoporučuju ho sníst moc najednou. Občas si někdo stěžuje, že mu psyllium nedělá dobře, že mu leží v žaludku nebo ho pak bolí břicho, má zácpu. Tomu jde předejít, když jídlo s psylliem dobře zapijete a nesníte ho moc. 

 

Suroviny:

  • 250g tvrdého sýra – nejvíc mi vyhovuje 45% eidam

  • 5 vajec vel L 

  • 5 plných polévkových lžic psyllia

  • 5 lžic čerstvě mletého lněného semínka 

  • 1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)

  • Menší lžička soli (záleží na slanosti sýra)

  • Volitelně kmín, chlebové koření a různá semínka na posypání 

  • Do těsta můžete přidat nakrájená sušená rajčata, olivy, dýňová semínka, bylinky …

 

Postup:

Lněné semínko umelte v elektrickém mlýnku na kávu. Nepoužívejte kupované mleté nebo drcené lněné semínko, rychle žlukne. Vždy melte čerstvé. Já melu i psyllium, není pak v pečivu cítit, jen dodá těstu strukturu, ale není to nutné.

Sýr nastrouhejte, smíchejte všechny suché suroviny a přidejte je k sýru. Přidejte vajíčka a všechno dobře promíchejte. Nechte 3 minuty stát, psyllium nasaje vlhkost a vytvoří kompaktní těsto, které dejte na plech vyložený pečícím papírem a rukama vytvarujte do požadovaného tvaru.

Pečte v troubě na 180°C zhruba 50 minut. Vyzkoušejte špejlí – jakmile je suchá, je hotovo. Chleba krájejte až úplně vychladne, ať se nesrazí. 

 

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení
Slaný koláč s kapustou

Slaný koláč s kapustou

Jedno z těch jídel, která můžete neustále obměňovat, upéct s korpusem nebo bez, měnit sýry, přidat šunku, slaninu, houby, sušená rajčata, olivy, semínka nebo bylinky… Pokaždé to může být trochu jiné.  Je to jídlo, které chutná dobře teplé i studené. Můžete si ho vzít...

pokračovat ve čtení