Dobrá zmrzlina je vychlazená pod bod mrazu, ale zároveň nadýchaná a hebká bez krystalků
ledu. Když dáte zamrazit ovoce nebo smetanový krém jen tak do mrazáku, budete z něj mít
velký kus ledu.
Cukr je důležitou surovinou při výrobě zmrzliny, protože zmrzlině dodává hebkou strukturu bez
ledových krystalků. Proto vyrobit dobrou LC zmrzlinu bez cukru jen s LC sladidly, je trochu těžší,
ale jde to.
Zmrzlinovač hodně pomůže, ale jde to i bez něj. Níže pro vás mám pár tipů.
Jaká sladidla použít?
Pokud chceme Low-Carb zmrzlinu, musíme cukr nahradit sladidly – dobře funguje xylitol i erythritol, já ještě
doslazuji práškovou stévií a sladidlo míchám dohromady.
Můžete použít med, který není LC, ale zmrzlinu příjemně dochutí a přispívá k hebké struktuře
zmrzliny.
Já používám max. 1 lžící (15g) medu na 1 litr zmrzliny – to je 12g cukru na 1 litr zmrzliny, tj. že
na 1 porci přidáme 1-2 g cukru a to se dá zvládnout i při LC stravování.
Druhým sladidlem, které vám pomůže se strukturou, je banán. Také není LC, ale dosladí a
pomůže k tomu, že zmrzlina bude hebká. 100g banánu má zhruba 22g sacharidů a bude to tak akorát na na 1 litr zmrzliny.
Pokud jste striktně LC a nechcete přidávat med ani banán, přidejte dost stévie, xylitolu nebo
erythritolu – čím zmrzlejší zmrzlina je, tím je potřeba ji více osladit – chledem jakoby ubývá sladkost.
Proto když ochutnáváte směs na zmrzlinu před zmražením, musí chutnat opravdu sladce,
aby byla dost sladká i po zmražení.
Jaké další suroviny pomohou k hebké struktuře zmrzliny?
Vysokoprocentní alkohol
Alkohol nemrzne a proto pomáhá hebkosti zmrzliny – brání vytváření ledových krystalků. Ideální
je alkohol, který nemá výraznou chuť nebo pak alkohol, který chuťově ladí s ostatními
surovinami.
Vhodná je vodka, které nepřidá žádnou chuť navíc, jen pomůže s konzistencí. Dávkování je 1 panák na 1 litr zmrzliny.
Výroba zmrzliny bez zmrzlinovače:
Je dobré si pořídit vhodnou kovovou nádobu (např. pekáček potřebné velikosti). Tuto nádobu
nechte v mrazáku namrazit několik hodin před tím, než budete zmrzlinu vyrábět.
Pro výrobu zmrzliny bez zmrzlinovače je důležité směs dobře našlehat a dostat do směsi co
nejvíce vzduchu.
Hotovou našlehanou směs pak vlijte do vymrazené kovové nádoby a ihned vložte do mrazáku.
Po hodině vyndejte a tyčovým mixérem směs rozmixujte – znovu ji tím provzdušníte a zároveň
rozbijete krystalky ledu, které se ve směsi začnou vytvářet.
Toto opakujte každou půlhodinu až hodinu zhruba 4x. Směs bude zmražená za zhruba 5 – 6
hodin.
Záleží na tom, z jakých surovin zmrzlina je, jak mrazí váš mrazák i jakou nádobu použijete. Čím
déle zmrzlinu necháte mrazit, tím víc se bude podobat kusu ledu, proto je důležité výrobu
načasovat tak, abyste zmrzlinu podávali ve chvíli, kdy bude akorát.
Se zmrzlinovačem:
Pokud máte zmrzlinovač, nalijete směs na zmrzlinu do vychlazené mísy a necháte zhruba půl
hodiny míchat. Nakonec je fajn dát zmrzlinu ještě na 30 – 60 minut do mzazáku. I tato
zmrzlinová směs bude mít formu ledu ve chvíli, kdy ji necháte několik hodin v mrazáku v -18°C.
Po vyndání z mrazáku povolí a dá se jíst, domácí zmrzliny jsou ale ideální k okamžité spotřebě –
mají pak nejlepší strukturu a krémovost, která se delším mražením ztrácí.
Nejlepší je přípravu zmrzliny plánovat a sníst ji ve chvíli, kdy je zmrzlá tak akorát.
A pro inspiraci přidávám náš oblíbený recept na tvarohovou zmrzlinu s jahodami.
Tvarohová zmrzlina
250g tučného tvarohu
250g smetany ke šlehání
½ lžíce medu
LC sladidlo dle chuti
Lze dochutit citronovou šťávou
Podle toho, jestli máte zmrzlinovač nebo ne, připravte zmrzlinu. Já ráda do této smesi přidávám ovoce – rozmačkané čerstvé jahody, borůvky, rybíz … .
Ovoce přidávám do směsi až když je z větší části zmrzlá a jen lehce vmíchám a nechám v mrazáku ještě tak hodinu.