Brokolicový chleba

Říj 7, 2021 | Low-Carb recepty, Zdravě

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné. 

Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat pomazánkou. Můžete jíst teplé i studené. A klidně použijte místo brokolice květák. 

Suroviny: 

  • 1 celá syrová brokolice (500g) – používám i se stonkem, jen dám pryč spodní nejtužší část 
  • 5 vajec 
  • 200g nastrouhaného tvrdého sýra
  • 50g čerstvě mletého lněného semínka
  • 50g slunečnicového semínka
  • Sůl (upravte podle slanosti sýra)
  • 1 lžíce bramborové vlákniny nebo psyllia – lze vynechat, přidám kvůli struktuře
  • Semínka nebo další sýr na posyp 

Postup: 

  1. Syrovou brokolici rozmixujte v mixéru na jemno  nebo nastrouhejte na struhadle. 
  2. Smíchejte s nastrouhaným sýrem, solí, pepřem a vejcem. Sýr můžete použít jakýkoli – dobrá je strouhaná mozzarella, niva, i eidam nebo čedar – podle toho, jak výrazný chleba chcete mít. 
  3. Lněné a slunečnicové semínko umelte v elektrickém mlýnku na kávu nebo výkonným tyčovým mixérem (ve vysoké nádobě).
  4. Všechny suroviny smíchejte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Hmota je hustá a moc nedrží pohromadě. Pomůže, když ji na plechu rozprostřete a uhladíte mokrýma rukama. 
  5.  Na povrchu můžete posypat sezamovým nebo dýňovým semínkem. 
  6. Dejte zapéct do trouby na 180 °C. Podávejte teplé nebo studené.

 

Přejídáte se, neokážete si žádné jídlo odříct, používáte jídlo jako prostředek na to, abyste se cítili lépe? Přidejte se do skupiny Sbohem přejídání, kde tato témata řešíme. 

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

 Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo použít různé ovocné šťávy.  Tento recept...

pokračovat ve čtení