Muffiny s borůvkami

Čvc 15, 2019 | Low-Carb recepty

Lehké, nadýchané muffiny, které se rozpadají na jazyku. Kombinace citronové kůry a borůvek mě dostala, ale klidně se obejdete i bez citronové kůry. Vyzkoušejte i s jiným ovocem, černý rybíz nebo ostružiny budou fungovat výborně.

Pokud máte raději muffiny hutné, z těžšího těsta, vyměňte poměr mandlové a kokosové mouky. Čím více dáte kokosové mouky, tím hutnější a míň nadýchané muffiny budou.

Suroviny:

  • 120g mletých mandlí 
  • 90g mletého kokosu 
  • Špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů (vinný kámen)
  • 1 lžička jedlé sody
  • Sladidlo dle chuti – já dávám 2 lžíce xylitolu nebo erythritolu a špetku stévie. 
  • Kůra z jednoho bio citronu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kokosového tuku (nebo rozpuštěného másla)
  • 3 lžíce zakysané smetany 
  • 50g borůvek (malin, rybízu, ostružin)

Postup: 

  1. Vejce a zakysanou smetanu vyndejte z lednice min. 1 hodinu předem a nechte ohřát na pokojovou teplotu.
  2. V elektrickém mlýnku na kávu umelte mandle a strouhaný kokos. Můžete také koupit kokosovou a mandlovou mouku, ale ty bývají často odtučněné a v těstě se pak chovají jinak. Navíc mleté mandle rychle žluknou, já proto raději melu před použitím. 
  3. Umleté mandle a kokos smíchejte se solí, práškem do pečiva a lžičkou jedlé sody. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru.
  4. Vejce vyšlehejte se zakysanou smetanou a kokosovým tukem (nebo rozpuštěným máslem pokojové teploty), přidejte sladidlo dle preferencí a chuti. Já muffiny pekla hlavně pro děti, proto jsem přidala čekankový sirup. Čekankový sirup je vhodný i pro low-carb stravování  (viz článek o LC sladidlech)
  5. Nakonec vmíchejte sypké suroviny, krátce promíchejte a naplňte košíčky na muffiny. Neplňte formičky až po okraj, muffiny dost naběhnou. Mně toto množství vyjde akorát na 12 muffinů.
  6. Posypte ovocem a pečte v troubě zhruba 20 minut na 180°C. Vyzkoušejte špejlí – jakmile je suchá, je hotovo. LC těsta je potřeba dobře propéct, mají tendenci  být příliš mokrá a mazlavá. 

PS: Recept je postavený na mletých mandlích a mletém kokosu, s kupovanou mandlovou a kokosovou moukou vám to fungovat nebude, bývají odtučněné. Pokud je chcete použít, musíte upravit množství mouky, tuku. 

 

Chutnal vám tento recept a chcete začít s LC a nevíte, jak na to? Začněte LC manuálem zdarma. 

 

 

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení