Lehké, nadýchané muffiny, které se rozpadají na jazyku. Kombinace citronové kůry a borůvek mě dostala, ale klidně se obejdete i bez citronové kůry. Vyzkoušejte i s jiným ovocem, černý rybíz nebo ostružiny budou fungovat výborně.
Pokud máte raději muffiny hutné, z těžšího těsta, vyměňte poměr mandlové a kokosové mouky. Čím více dáte kokosové mouky, tím hutnější a míň nadýchané muffiny budou.
Suroviny:
- 120g mletých mandlí
- 90g mletého kokosu
- Špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů (vinný kámen)
- 1 lžička jedlé sody
- Sladidlo dle chuti – já dávám 2 lžíce xylitolu nebo erythritolu a špetku stévie.
- Kůra z jednoho bio citronu
- 2 vejce
- 2 lžíce kokosového tuku (nebo rozpuštěného másla)
- 3 lžíce zakysané smetany
- 50g borůvek (malin, rybízu, ostružin)
-
Postup:
- Vejce a zakysanou smetanu vyndejte z lednice min. 1 hodinu předem a nechte ohřát na pokojovou teplotu.
- V elektrickém mlýnku na kávu umelte mandle a strouhaný kokos. Můžete také koupit kokosovou a mandlovou mouku, ale ty bývají často odtučněné a v těstě se pak chovají jinak. Navíc mleté mandle rychle žluknou, já proto raději melu před použitím.
- Umleté mandle a kokos smíchejte se solí, práškem do pečiva a lžičkou jedlé sody. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru.
- Vejce vyšlehejte se zakysanou smetanou a kokosovým tukem (nebo rozpuštěným máslem pokojové teploty), přidejte sladidlo dle preferencí a chuti. Já muffiny pekla hlavně pro děti, proto jsem přidala čekankový sirup. Čekankový sirup je vhodný i pro low-carb stravování (viz článek o LC sladidlech)
- Nakonec vmíchejte sypké suroviny, krátce promíchejte a naplňte košíčky na muffiny. Neplňte formičky až po okraj, muffiny dost naběhnou. Mně toto množství vyjde akorát na 12 muffinů.
- Posypte ovocem a pečte v troubě zhruba 20 minut na 180°C. Vyzkoušejte špejlí – jakmile je suchá, je hotovo. LC těsta je potřeba dobře propéct, mají tendenci být příliš mokrá a mazlavá.
PS: Recept je postavený na mletých mandlích a mletém kokosu, s kupovanou mandlovou a kokosovou moukou vám to fungovat nebude, bývají odtučněné. Pokud je chcete použít, musíte upravit množství mouky, tuku.
Chutnal vám tento recept a chcete začít s LC a nevíte, jak na to? Začněte LC manuálem zdarma.