Muffiny s borůvkami

Čvc 15, 2019 | Low-Carb recepty

Lehké, nadýchané muffiny, které se rozpadají na jazyku. Kombinace citronové kůry a borůvek mě dostala, ale klidně se obejdete i bez citronové kůry. Vyzkoušejte i s jiným ovocem, černý rybíz nebo ostružiny budou fungovat výborně.

Pokud máte raději muffiny hutné, z těžšího těsta, vyměňte poměr mandlové a kokosové mouky. Čím více dáte kokosové mouky, tím hutnější a míň nadýchané muffiny budou.

Suroviny:

  • 120g mletých mandlí 
  • 90g mletého kokosu 
  • Špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů (vinný kámen)
  • 1 lžička jedlé sody
  • Sladidlo dle chuti – já dávám 2 lžíce xylitolu nebo erythritolu a špetku stévie. 
  • Kůra z jednoho bio citronu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kokosového tuku (nebo rozpuštěného másla)
  • 3 lžíce zakysané smetany 
  • 50g borůvek (malin, rybízu, ostružin)

Postup: 

  1. Vejce a zakysanou smetanu vyndejte z lednice min. 1 hodinu předem a nechte ohřát na pokojovou teplotu.
  2. V elektrickém mlýnku na kávu umelte mandle a strouhaný kokos. Můžete také koupit kokosovou a mandlovou mouku, ale ty bývají často odtučněné a v těstě se pak chovají jinak. Navíc mleté mandle rychle žluknou, já proto raději melu před použitím. 
  3. Umleté mandle a kokos smíchejte se solí, práškem do pečiva a lžičkou jedlé sody. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru.
  4. Vejce vyšlehejte se zakysanou smetanou a kokosovým tukem (nebo rozpuštěným máslem pokojové teploty), přidejte sladidlo dle preferencí a chuti. Já muffiny pekla hlavně pro děti, proto jsem přidala čekankový sirup. Čekankový sirup je vhodný i pro low-carb stravování  (viz článek o LC sladidlech)
  5. Nakonec vmíchejte sypké suroviny, krátce promíchejte a naplňte košíčky na muffiny. Neplňte formičky až po okraj, muffiny dost naběhnou. Mně toto množství vyjde akorát na 12 muffinů.
  6. Posypte ovocem a pečte v troubě zhruba 20 minut na 180°C. Vyzkoušejte špejlí – jakmile je suchá, je hotovo. LC těsta je potřeba dobře propéct, mají tendenci  být příliš mokrá a mazlavá. 

PS: Recept je postavený na mletých mandlích a mletém kokosu, s kupovanou mandlovou a kokosovou moukou vám to fungovat nebude, bývají odtučněné. Pokud je chcete použít, musíte upravit množství mouky, tuku. 

 

Chutnal vám tento recept a chcete začít s LC a nevíte, jak na to? Začněte LC manuálem zdarma. 

 

 

Mohlo by vás také zajímat…

Slaný koláč s kapustou

Slaný koláč s kapustou

Jedno z těch jídel, která můžete neustále obměňovat, upéct s korpusem nebo bez, měnit sýry, přidat šunku, slaninu, houby, sušená rajčata, olivy, semínka nebo bylinky… Pokaždé to může být trochu jiné.  Je to jídlo, které chutná dobře teplé i studené. Můžete si ho vzít...

pokračovat ve čtení
Jak klíčit semínka k jídlu

Jak klíčit semínka k jídlu

Naklíčená semena jsou příjemným zpestřením stravy, zejména v zimě a časně na jaře. Obsahují enzymy v mnohem větším množství než kolik jich je v ovoci a zelenině, vitamíny (zejména B a C), velké množství minerálů, díky naklíčení jsou dobře stravitelná. Klíčit můžete...

pokračovat ve čtení
LC chleba / brusketa

LC chleba / brusketa

Je to chleba? Je to brusketa? Je to sýrová placka? Nevím. Každopádně je to fakt dobré, ochutnejte. Skvělá příloha k polévce nebo salátu, plná bílkovin i tuků. Takže z obyčejné zeleninové polévky nebo salátu máte plnohodnotný chod. Suroviny: 200g strouhané...

pokračovat ve čtení
Kuřecí maso s kokosovým mlékem

Kuřecí maso s kokosovým mlékem

Suroviny na 1 porci: 150g kuřecího prsa2 lžíce olivového nebo kokosového oleje250g mražené nebo čerstvé zeleniny ( mrkev, zelený hrášek, fazolové lusky, listový špenát, brokolici, vhodná je i cuketa, červená paprika...)100ml kvalitního kokosového mléka kousek (1 cm)...

pokračovat ve čtení