Sýrovovo -semínkové krekry

Dub 16, 2021 | Low-Carb recepty

Suroviny:

  • 210g tvrdého sýra
  • 1 vejce
  • 15g lněných semínek čerstvě umletých
  • 15g celých slunečnicových semínek
  • lžička sezamových semínek nebo máku na dochucení
  • sůl podle potřeby a slanosti sýra
  • koření nebo bylinky podle chuti – sušený česnek, sušená cibule, mletá paprika, tymián ….

Postup:

  1. Tvrdý sýr nastrouhejte nahrubo. Čím výraznější sýr použijete, tím výraznější chuť budou mít krekry. Pokud chcete použít výrazné bylinky nebo koření, je zase lepší méně výzazný sýr. Mám vyzkoušený čedar, goudu, ementál i eidam. Použít se dá i mozzarella. K té se skvěle hodí sušená rajčata a italské bylinky.
  2. Strouhaný sýr smíchejte s vejcem.
  3. Přidejte čerstvě umleté lněné semínko (melte vždy čerstvé, protože lněný olej rychle žlukne) a celé slunečnicové semínko. Podle chuti přisolte, přidejte koření nebo bylinky.
  4. Směs rozetřete v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Posypte mákem nebo sezamem a špachlí uhlaďte.
  5. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 20 minut. Raději hlídejte, každá trouba peče jinak, tak krekry nespalte, nejlepší jsou ale upečené do křupava.

Doba přípravy: 10 minut + doba pečení

Nutriční hodnoty (počítáné ve verzi se sýrem čedar): E 4 590 KJ S 8g B 67g T 88g

E-mailový kurz Základy LC za 5 dní je zdarma zde

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení
Slaný koláč s kapustou

Slaný koláč s kapustou

Jedno z těch jídel, která můžete neustále obměňovat, upéct s korpusem nebo bez, měnit sýry, přidat šunku, slaninu, houby, sušená rajčata, olivy, semínka nebo bylinky… Pokaždé to může být trochu jiné.  Je to jídlo, které chutná dobře teplé i studené. Můžete si ho vzít...

pokračovat ve čtení