Suroviny:
- 210g tvrdého sýra
- 1 vejce
- 15g lněných semínek čerstvě umletých
- 15g celých slunečnicových semínek
- lžička sezamových semínek nebo máku na dochucení
- sůl podle potřeby a slanosti sýra
- koření nebo bylinky podle chuti – sušený česnek, sušená cibule, mletá paprika, tymián ….
Postup:
- Tvrdý sýr nastrouhejte nahrubo. Čím výraznější sýr použijete, tím výraznější chuť budou mít krekry. Pokud chcete použít výrazné bylinky nebo koření, je zase lepší méně výzazný sýr. Mám vyzkoušený čedar, goudu, ementál i eidam. Použít se dá i mozzarella. K té se skvěle hodí sušená rajčata a italské bylinky.
- Strouhaný sýr smíchejte s vejcem.
- Přidejte čerstvě umleté lněné semínko (melte vždy čerstvé, protože lněný olej rychle žlukne) a celé slunečnicové semínko. Podle chuti přisolte, přidejte koření nebo bylinky.
- Směs rozetřete v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Posypte mákem nebo sezamem a špachlí uhlaďte.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 20 minut. Raději hlídejte, každá trouba peče jinak, tak krekry nespalte, nejlepší jsou ale upečené do křupava.
Doba přípravy: 10 minut + doba pečení
Nutriční hodnoty (počítáné ve verzi se sýrem čedar): E 4 590 KJ S 8g B 67g T 88g
E-mailový kurz Základy LC za 5 dní je zdarma zde