Ricottové housky

Čvc 2, 2019 | Low-Carb recepty

Spoustě lidí po přechodu na Low-Carb stravování chybí pečivo. Upéct pořádnou křupavou housku bez mouky je opravdu výzva.

Pokud čekáte stejnou chuť, na jakou jste byli zvyklí u klasického pečiva, budete zklamaní. Ale na druhou stranu, pokud si chcete zpestřit LC jídelníček a občas si pomazánku namazat na něco jiného než na zeleninu, mohly by vás tyto housky uspokojit. U nás jsou tyto housky oblíbené i u dětí. Vyzkoušejte a dejte mi vědět, jak chutnají vám.

Tento recept je hodně variabilní, můžete zkoušet nejrůznější semínka v různých poměrech, něco vynechat, něco přidat. Zkoušet namlít nebo naopak nechat celá. Jen lněné semínko kvůli lepší vstřebatelnosti vždy melte.

Ricottu můžete nahradit tvarohem nebo třeba lučinou. Přidejte bylinky, koření nebo strouhaný sýr. Určitě vymyslíte další obměny.

Suroviny: 

  • 250g ricotty
  • 3 vejce
  • 2 polévkové lžíce psyllia
  • 3 polévkové lžíce celých slunečnicových semen
  • 1 lžíce chia semínek (lze nahradit jiným semínkem)
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce mletého lněného semínka
  • 2 lžíce mletých mandlí
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • Necelá lžička soli
  • Kmín

 (1 lžíce semínek je 10g)

Ricotta housky

Postup: 

  1. Smíchejte semínka, mleté mandle, psyllium, sůl, kmín a prášek do pečiva. Mandle melu v mlýnku na kávu a stejně tak v něm umelu lněné semínko, je pak lépe stravitelné a lépe se využijí výživné látky, které obsahuje. 
  2. Nepoužívejte kupované mleté semínko, mletý/drcený len velmi rychle žlukne a ztrácí výživné látky, raději si umelte vždy čerstvý. Psyllium můžete také umlít, není pak tolik v houskách cítit (někomu psyllium vadí). 
  3. Přídejte ricottu a vejce, dobře promíchejte a nechte 10 -15 minut odpočinout. 
  4. Rozehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečícím papírem a tvarujte malé houstičky. Já naberu těsto lžící a rukou namočenou ve vodě vytvaruju do bochánku. Jde to dobře, těsto se nelepí. Těsto vystačí na 10 malých houstiček. 
  5. Pečte zhruba 45 -50 minut, záleží na velikosti housek a vaší troubě. Upečte raději víc než míň, jinak budou housky lepivé. 
  6. Nechte vychladnout na mřížce. Housky jsou dobré i další den, můžete je bez problému zamrazit a jen vyndat a nechat rozmrznout, až je bude chtít podávat. 

Počet kusů:  10    Doba přípravy: 15 minut + doba pečení

Výživové hodnoty:  E 4 240 KJ       S 18g   B 55g     T 75g 

Chcete se pustit do LC stravování a nevíte, jak na to? E-mailový kurz Základy LC ZDARMA vás provede prvními kroky.

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení