Low-Carb sladidla

Čvc 15, 2019 | Low-Carb recepty

Čím sladit LC dezerty? Plusy a mínusy LC sladidel.

LC sladidla mají nízký glykemický index a nízký nebo dokonce minimální obsah sacharidů. Zní to dobře. 

Jenže … je v tom i háček. 

Všechna tato povolená sladidla sice pocházejí z přírodních zdrojů, ale do finálního produktu jsou hodně průmyslově upravena, takže s přírodním produktem moc společného nemají.

Zatím se tato sladidla nepoužívají tak dlouho ani ve velkém množství, takže se neví jistě,  jak je naše tělo zpracovává a jak si z nimi poradí.   

Na druhou stranu, když se podíváte, jak se vyrábí řepný cukr, tak pochopíte, že se také rozhodně nedá mluvit o přírodním produktu. A nejrůznější kukuřičné, agávové a jiné sirupy, které se prodávají pod nálepkou „zdravé“, rozhodně za zdravé nepovažuju, spíše jde o předražený cukr nebo fruktózu (a to je snad ještě horší). 

LC sladidla mají tu výhodu, že nezvedají hladinu cukru v krvi. Proto jsou pro lidi, kteří mají inzulínovou rezistenci nebo jsou na cukr citlivější, určitě vhodnější. Nerozhodí vám glykémii a nebudou vás po nich honit celý den chutě. 

Berte to ale tak, že podobně jako cukr, ani sladidla nejsou vhodná ke každodenní konzumaci. Občas si osladit život, udělat si dezert na víkend nebo k nějaké zvláštní příležitosti je něco jiného než jíst sladké každý den. Jakmile si odvyknete na sladkou chuť, bude vám stačit přislazovat jen trochu. Takto používaná sladidla vám podle mě neuškodí. 

Jaké jsou nevýhody LC sladidel? 

  • Většinou jiná chuť a sladivost než jsme zvyklí u cukru. 
  • Někomu mohou způsobovat různé trávicí potíže – nadýmání, průjem, bolesti břicha, pálení žáhy.
  • Není dost důkazů (studií) o tom, že neškodí zdraví. Některé studie naznačují, že mohou ničit střevní bakterie (zejména to platí pro xylitol, částečně i erythritol). 

Používat LC sladidla nebo ne? Co doporučuji já?

Používejte sladidla rozumně a jako dezert – tj. OBČAS. 

Na druhou stranu si myslím, že pokud s LC začínáte a sladkosti a dezerty vám chybí, protože jste byli zvyklí je jíst, doporučuji si je OBČAS dopřát a zmírnit frustraci, kterou vám nový stravovací režim může přinášet.  

Pokud vám LC dezerty se sladidly pomohou s LC začít a vydržet, dejte si je… s chutí a radostí. Postupně snižujte sladkost dezertů a jezte je méně často. 

Cílem je zbavit se závislosti na cukru i sladké chuti. Znamená to postupně snižovat sladkost dezertů i četnost dezertů… ale k tomu každý dojde za různě dlouhou dobu. Můžete také využít konzultace / EFT terapie, díky které se závislosti na cukru zbavíte mnohem rychleji. 

Dokud si nedělní odpoledne bez dortíku zatím nedovedete představit, najděte si pro sebe nejvhodnější variantu slazení – vyzkoušejte, jaké sladidlo chutná právě vám a jak ho snášíte. Bílý cukr nepoužívejte (výjimečně si dejte vysokoprocentní čokoládu, která cukr obsahuje).

Jaká sladidla jsou tedy v LC vhodná?

STÉVIE 

Jde o výtažek z rostliny stévie. Dá se použít i přírodní stévie (listy), ty ale mají hodně silnou pachuť (ze zdravotního hlediska jsou ale nejvhodnějším sladidlem). 

Výhody: 

  • Nula kalorií.
  • Nízký glykemický index. 
  • Vysoká sladivost.

Nevýhody: 

  • Většinou má zvláštní pachuť (vyzkoušejte různé výrobce než najdete výrobek, který vám chuťově vyhovuje).
  • Často se prodává kombinovaná  s jinými sladidly (fruktóza, aspartam) – sledujte složení a takové produkty nekupujte. 
  • Sladidlo se z rostliny získává složitým fyzikálně – chemickým procesem a finální produkt nemá s přírodní bylinkou moc společného. 
  • Můžete ke slazení použít i lístky z vlastní rostlinky, ale tam je pachuť hodně silná. 

ERYTHRITOL

Jedná se o alkoholický cukr, který se přirozeně nachází v některých druzích ovoce. Průmyslově se často vyrábí z kukuřice. Erythritol projde trávicím ústrojím téměř bez vstřebávání, proto má nulový glykemický index a minimální kalorickou hodnotu. Z alkoholových cukrů je to nejspíš nejlepší volba. 

Výhody: 

  • Nulová kalorická hodnota.
  • Téměř nulový glykemický index.
  • Pro většinu lidí přijatelná chuť. 
  • Nemá projímavé účinky. 

Nevýhody: 

  • Pro někoho zvláštní “chladivou” chuť.
  • U někoho způsobuje trávicí potíže, pocit na zvracení, pálení žáhy apod. Vyzkoušejte jiného výrobce, jiná značka vám může vyhovovat líp. 

XYLITOL

Také alkoholicý cukr, ale má 30g sacharidů (na 100g) a současné výzkumy naznačují, že může mít škodlivý vliv na střevní mikrobiom. 

Výhody: 

  • Nízký glykemický index ( 13).
  • Nižší energetickou hodnotu než cukr.
  • Zabraňuje zubnímu kazu (ničí škodlivé bakterie v dutině ústní – často se přidává do zubních past).

Nevýhody: 

  • Může způsobovat trávicí potíže – průjem nebo bolesti břicha.
  • Některé studie naznačují, že poškozuje střevní mikrofloru.
  • Je nebezpečný pro zvířata (způsobuje hypoglykémii). 

ČEKANKOVÝ SIRUP 

Ideální složení má Čekankový sirup originál – dětský (je bez přidaných sladidel).

Nyní jsou k dostání k ochucené čekankové sirupy, třeba slaný karamel je výborný. Obsah cukru je o něco vyšší než u originálu, ale občas si to dovolit můžete.   

Výhody: 

  • Výborná chuť – chutná a sladí podobně jako med.
  • Dobrá sladivost.
  • Vysoký obsah vlákniny.
  • Nízký obsah sacharidů i nízký glykemický index.

Nevýhody: 

  • U někoho způsobuje nadýmání (má vysoký podíl vlákniny). 
  • V obchodech můžete koupit produkty s přidaným cukrem, sukralózou, fruktózou – sledujte složení a takové sirupy nekupujte. 

Nevhodná sladidla: 

Umělá sladidla – aspartam, sukralóza, sacharin a jiné syntetické náhrady cukru nedoporučuji kvůli jejich synetickému původu a nejisté zdravotní nezávadnosti.

Nedoporučuji ani výrobky s těmito sladidly – dietní nápoje, light limonády apod.

Další alkoholové cukry – např. Maltitol, sorbitol ap.  také nejsou vhodné, v těle fungují téměř stejně jako běžný cukr. 

Chcete začít s LC a nevíte, jak na to? Zaregistrujte se zdarma do e-mailového kurzu Základy LC, provede vás prvními kroky LC stravování.

Mohlo by vás také zajímat…

Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení
Slaný koláč s kapustou

Slaný koláč s kapustou

Jedno z těch jídel, která můžete neustále obměňovat, upéct s korpusem nebo bez, měnit sýry, přidat šunku, slaninu, houby, sušená rajčata, olivy, semínka nebo bylinky… Pokaždé to může být trochu jiné.  Je to jídlo, které chutná dobře teplé i studené. Můžete si ho vzít...

pokračovat ve čtení