Dnešní Low-Carb recept je v předvánočním duchu. Nejedná o českou klasiku, ale ryba tam je a celer a mrkev jsou také tradiční suroviny, a v této kombinaci jde o zajímavé jídlo.
Tato kaše chutná většinou i lidem, kteří jinak celer moc nemusí (a já k nim patřím). Docela jsem se této kombinace bála, ale nakonec je z toho má oblíbená příloha.
Mrkev v kaši utlumí chuť celeru a celer zase zmírní sladkost mrkve. S poměry mrkve a celeru si můžete hrát a najít si kombinaci, která vám chutná nejvíc. Pokud máte rádi zázvor, můžete ho do kaše přidat, kaši to dodá zajímavou chuť.
Suroviny na 2 porce:
120g mrkve
250g celeru
15g másla
20 – 50g smetany ke šlehání
260g lososa
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
Sůl pepř, citron, rozmarýn
Postup:
Mrkev a celer umyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vařte v páře doměkka. Zelenina musí být hodně měkká, aby šla rozmixovat do hladka. Pokud vaříte ve vodě, nechte po uvaření dobře okapat. Já mám raději vaření v páře, zelenina si uchová si barvu a líp chutná.
Přendejte do vyšší nádoby, ve které vám zelenina půjde dobře mixovat tyčovým mixérem. Pokud přidáváte zázvor, přidejte zhruba 1 cm nastrouhaného zázvoru a dobře promixujte se zeleninou. Osolte, přidejte máslo a část šlehačky. Rozmixujte dohladka. Případně přidejte smetanu dokud kaše nebude řídká / hustá podle toho, jak ji máte rádi.
Zatímco vaříte zeleninu, opečte si na pánvi lososa. Rozehřejte máslo s olivovým olejem a lososa opečte na středním plameni. Začněte péct stranu s kůží, když je losos lehce propečený, opečte krátce i z druhé strany. Moc ho nepropečte, střed můžete nechat klidně lehce nedopečený.
Ozdobte citronem a rozmarýnem.
Dobrou chuť!