Losos a mrkvovo-celerová kaše

Pro 17, 2018 | Low-Carb recepty

Dnešní Low-Carb recept je v předvánočním duchu. Nejedná o českou klasiku, ale ryba tam je a celer a mrkev jsou také tradiční suroviny, a v této kombinaci jde o zajímavé jídlo.

Tato kaše chutná většinou i lidem, kteří jinak celer moc nemusí (a já k nim patřím). Docela jsem se této kombinace bála, ale nakonec je z toho má oblíbená příloha.

Mrkev v kaši utlumí chuť celeru a celer zase zmírní sladkost mrkve. S poměry mrkve a celeru si můžete hrát a najít si kombinaci, která vám chutná nejvíc. Pokud máte rádi zázvor, můžete ho do kaše přidat, kaši to dodá zajímavou chuť.

Suroviny na 2 porce:

120g mrkve

250g celeru

15g másla

20 – 50g smetany ke šlehání

260g lososa

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce másla

Sůl pepř, citron, rozmarýn

Postup:

Mrkev a celer umyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vařte v páře doměkka. Zelenina musí být hodně měkká, aby šla rozmixovat do hladka. Pokud vaříte ve vodě, nechte po uvaření dobře okapat. Já mám raději vaření v páře, zelenina si uchová si barvu a líp chutná. 

Přendejte do vyšší nádoby, ve které vám zelenina půjde dobře mixovat tyčovým mixérem. Pokud přidáváte zázvor, přidejte zhruba 1 cm  nastrouhaného zázvoru a dobře promixujte se zeleninou. Osolte, přidejte máslo a část šlehačky. Rozmixujte dohladka. Případně přidejte smetanu dokud kaše nebude řídká / hustá podle toho, jak ji máte rádi.

Zatímco vaříte zeleninu, opečte si na pánvi lososa. Rozehřejte máslo s olivovým olejem a lososa opečte na středním plameni. Začněte péct stranu s kůží, když je losos lehce propečený, opečte krátce i z druhé strany. Moc ho nepropečte, střed můžete nechat klidně lehce nedopečený.

Ozdobte citronem a rozmarýnem.

Dobrou chuť!

 

Zajímá vás LC stravování a chcete se to toho pustit? Průvodce po Low-Carb vám začátky na LC (nízkosacharidovém) stravování usnadní.

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení