Pečený cheesecake

Led 11, 2019 | Low-Carb recepty

I když někoho může odradit pečení cheesecaku ve vodní lázni, není to těžké. Jen to chce trpělivost při pečení a vydržet s ochutnáváním, dokud cheesecake pořádně nezchladíte v lednici.

Dort můžete péct i jen tak normálně v troubě, ale pečení ve vodní lázni dodá jemnost a sametovost.

Pokud máte rádi korpus, je potřeba ještě jeden krok navíc, ale cheesecake je dobrý i bez něj. 

Korpus: 

  • 120g mandlové mouky
  • 4 lžíce studeného másla
  • 1 lžíce erythritolu
  • špetka soli

Postup:

Máslo nakrájejte na menší kousky a ve větší míse smíchejte se sladidlem, špetkou soli a mandlovou moukou. Rukou mačkejte a vytvořte něco jako drobenku. Tu pak namačkejte do vymazané dortové formy a dejte na pár minut péct do trouby. Pokud nepoužíváte sladidla, erythritol vynechte. Jen korpus nebude tak křupavý – právě erythritol přispívá ke křupavosti.

Suroviny (pro formu o průměru 20 cm):

  • 500 g čerstvého sýra – do originálu patří philadelphia (nahradí ho i jiný krémový sýr např. goldessa, lučina…)
  • 200 g zakysané smetany 16%
  • 2 vejce
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • semínka z vanilkového lusku (extrakt z pravé vanilky)
  • špetka soli
  • 2 lžíce xylitolu + pár kapek stévie (upravte podle chuti, já sladím málo)

Postup: 

  1. Suroviny vyndejte alespoň dvě hodiny předem a nechte je ohřát na pokojovou teplotu.
  2. Všechny suroviny na náplň smíchejte v míse a ručním šlehačem vyšlehejte.
  3. Máslem vymažte  dortovou formu (20 cm) a zvenku jí dobře obalte alobalem. Já používám kulatou nádobu z varného skla, kterou vyložím pečicím papírem a nemusím obalovat zvenku ani vymazávat. Pokud pečicí papír na chvilku namočíte na vody, změkne a jde dobře tvarovat. 
  4. Těsto nalijte do vymazané formy a tu vložte do pekáče s horkou vodou. Pečte v troubě na 150 °C 45 min. Koláč by měl být lehce ztuhlý, ale pořád ještě “ klepavý“. Poté troubu vypněte a koláč nechte v zavřené troubě 15 minut dojít.
  5. Nakonec troubu otevřete a koláč nechte v troubě zchladnout. Pak dejte do lednice a dobře  vychlaďte  (ideálně přes noc). 
  6. Pokud chcete krustu, předpečte ji podle návodu výše a nechte ji malinko zchladnout, než vlijete náplň.
  7. Podávejte s přelivem z jahod, malin nebo rybízu nebo se šlehačkou.
Chcete se pustit do LC a nevíte, jak na to? Stáhněte si zdarma  Základy LC za 5 dní

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení