I když někoho může odradit pečení cheesecaku ve vodní lázni, není to těžké. Jen to chce trpělivost při pečení a vydržet s ochutnáváním, dokud cheesecake pořádně nezchladíte v lednici.
Dort můžete péct i jen tak normálně v troubě, ale pečení ve vodní lázni dodá jemnost a sametovost.
Pokud máte rádi korpus, je potřeba ještě jeden krok navíc, ale cheesecake je dobrý i bez něj.
Korpus:
- 120g mandlové mouky
- 4 lžíce studeného másla
- 1 lžíce erythritolu
- špetka soli
Postup:
Máslo nakrájejte na menší kousky a ve větší míse smíchejte se sladidlem, špetkou soli a mandlovou moukou. Rukou mačkejte a vytvořte něco jako drobenku. Tu pak namačkejte do vymazané dortové formy a dejte na pár minut péct do trouby. Pokud nepoužíváte sladidla, erythritol vynechte. Jen korpus nebude tak křupavý – právě erythritol přispívá ke křupavosti.
Suroviny (pro formu o průměru 20 cm):
- 500 g čerstvého sýra – do originálu patří philadelphia (nahradí ho i jiný krémový sýr např. goldessa, lučina…)
- 200 g zakysané smetany 16%
- 2 vejce
- 1 lžíce citronové šťávy
- semínka z vanilkového lusku (extrakt z pravé vanilky)
- špetka soli
- 2 lžíce xylitolu + pár kapek stévie (upravte podle chuti, já sladím málo)
Postup:
- Suroviny vyndejte alespoň dvě hodiny předem a nechte je ohřát na pokojovou teplotu.
- Všechny suroviny na náplň smíchejte v míse a ručním šlehačem vyšlehejte.
- Máslem vymažte dortovou formu (20 cm) a zvenku jí dobře obalte alobalem. Já používám kulatou nádobu z varného skla, kterou vyložím pečicím papírem a nemusím obalovat zvenku ani vymazávat. Pokud pečicí papír na chvilku namočíte na vody, změkne a jde dobře tvarovat.
- Těsto nalijte do vymazané formy a tu vložte do pekáče s horkou vodou. Pečte v troubě na 150 °C 45 min. Koláč by měl být lehce ztuhlý, ale pořád ještě “ klepavý“. Poté troubu vypněte a koláč nechte v zavřené troubě 15 minut dojít.
- Nakonec troubu otevřete a koláč nechte v troubě zchladnout. Pak dejte do lednice a dobře vychlaďte (ideálně přes noc).
- Pokud chcete krustu, předpečte ji podle návodu výše a nechte ji malinko zchladnout, než vlijete náplň.
- Podávejte s přelivem z jahod, malin nebo rybízu nebo se šlehačkou.