Losos a mrkvovo-celerová kaše

Pro 17, 2018 | Low-Carb recepty

Dnešní Low-Carb recept je v předvánočním duchu. Nejedná o českou klasiku, ale ryba tam je a celer a mrkev jsou také tradiční suroviny, a v této kombinaci jde o zajímavé jídlo.

Tato kaše chutná většinou i lidem, kteří jinak celer moc nemusí (a já k nim patřím). Docela jsem se této kombinace bála, ale nakonec je z toho má oblíbená příloha.

Mrkev v kaši utlumí chuť celeru a celer zase zmírní sladkost mrkve. S poměry mrkve a celeru si můžete hrát a najít si kombinaci, která vám chutná nejvíc. Pokud máte rádi zázvor, můžete ho do kaše přidat, kaši to dodá zajímavou chuť.

Suroviny na 2 porce:

120g mrkve

250g celeru

15g másla

20 – 50g smetany ke šlehání

260g lososa

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce másla

Sůl pepř, citron, rozmarýn

Postup:

Mrkev a celer umyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vařte v páře doměkka. Zelenina musí být hodně měkká, aby šla rozmixovat do hladka. Pokud vaříte ve vodě, nechte po uvaření dobře okapat. Já mám raději vaření v páře, zelenina si uchová si barvu a líp chutná. 

Přendejte do vyšší nádoby, ve které vám zelenina půjde dobře mixovat tyčovým mixérem. Pokud přidáváte zázvor, přidejte zhruba 1 cm  nastrouhaného zázvoru a dobře promixujte se zeleninou. Osolte, přidejte máslo a část šlehačky. Rozmixujte dohladka. Případně přidejte smetanu dokud kaše nebude řídká / hustá podle toho, jak ji máte rádi.

Zatímco vaříte zeleninu, opečte si na pánvi lososa. Rozehřejte máslo s olivovým olejem a lososa opečte na středním plameni. Začněte péct stranu s kůží, když je losos lehce propečený, opečte krátce i z druhé strany. Moc ho nepropečte, střed můžete nechat klidně lehce nedopečený.

Ozdobte citronem a rozmarýnem.

Dobrou chuť!

 

Zajímá vás LC stravování a chcete se to toho pustit? Průvodce po Low-Carb vám začátky na LC (nízkosacharidovém) stravování usnadní.

Mohlo by vás také zajímat…

Slaný koláč s kapustou

Slaný koláč s kapustou

Jedno z těch jídel, která můžete neustále obměňovat, upéct s korpusem nebo bez, měnit sýry, přidat šunku, slaninu, houby, sušená rajčata, olivy, semínka nebo bylinky… Pokaždé to může být trochu jiné.  Je to jídlo, které chutná dobře teplé i studené. Můžete si ho vzít...

pokračovat ve čtení
Jak klíčit semínka k jídlu

Jak klíčit semínka k jídlu

Naklíčená semena jsou příjemným zpestřením stravy, zejména v zimě a časně na jaře. Obsahují enzymy v mnohem větším množství než kolik jich je v ovoci a zelenině, vitamíny (zejména B a C), velké množství minerálů, díky naklíčení jsou dobře stravitelná. Klíčit můžete...

pokračovat ve čtení
LC chleba / brusketa

LC chleba / brusketa

Je to chleba? Je to brusketa? Je to sýrová placka? Nevím. Každopádně je to fakt dobré, ochutnejte. Skvělá příloha k polévce nebo salátu, plná bílkovin i tuků. Takže z obyčejné zeleninové polévky nebo salátu máte plnohodnotný chod. Suroviny: 200g strouhané...

pokračovat ve čtení