LC vaječný likér

Pro 3, 2019 | Low-Carb recepty

Ani když se vyhýbáte cukru, nemusíte se úplně zříkat alkoholu.  Jaký alkohol je vhodný při LC stravování, si přečtěte tady.

Pokud máte rádi vaječný likér a je vám líto, že byste si ho letos na Vánoce neměli dát, zkuste tuto LC variantu. Berte to jako základní recept, který můžete obměňovat, dochutit různým kořením (třeba skořicí, badyánem…), přidat kakaový prášek a nebo třeba kávu.

 

Suroviny: 

  • 3 žloutky 
  • 2 lžíce erythritolu, xylitolu nebo stévie dle chuti
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 130 ml sladké smetany (12%)
  • semínka z vanilkového lusku nebo přírodní vanilková esence 
  • 100ml  bílého rumu, vodky, whisky nebo jiného destilátu (ne český “tuzemák” – ten má moc sacharidů)

Postup: 

  1. Žloutky oddělte od bílků. Bílky můžete použít třeba na semínkové krekry  nebo na bezé roládu .  Žloutky v misce rozšlehejte. 
  2. Do hrnce nalijte obě smetany a přidejte sladidlo a kousek vanilkového lusku. Zahřejte je téměř k varu a odstavte ze sporáku. 
  3. Do žloutků vmíchejte lžíci teplé smetany. Postupně přidejte ještě několik lžic smetany a promíchejte. 
  4. Žloutkovou směs vlijte zpátky do hrnce se smetanou, vraťte na sporák a zahřívejte zhruba 5 minut do zhoustnutí. Směs se nesmí vařit, jinak se zdrcne. 
  5. Než vlijete alkohol, nechte vychladnout, míchejte, aby se nevytvořil škraloup. 
  6. Nakonec vlijte alkohol a nechte vychladnout v lednici. 

Věřím, že si tento likér užijete nejen o Vánocích, ale že vám zpříjemní i jiné slavnostní chvíle.

Na LC je skvělé, že si nemusíte odepírat jídlo, které máte rádi, jen si ho upravíte a použijete vhodnější suroviny. Pokud se chcete do LC také pustit, začněte tímto e-mailovým kurzem zdarma.

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení