Ani když se vyhýbáte cukru, nemusíte se úplně zříkat alkoholu. Jaký alkohol je vhodný při LC stravování, si přečtěte tady.
Pokud máte rádi vaječný likér a je vám líto, že byste si ho letos na Vánoce neměli dát, zkuste tuto LC variantu. Berte to jako základní recept, který můžete obměňovat, dochutit různým kořením (třeba skořicí, badyánem…), přidat kakaový prášek a nebo třeba kávu.
Suroviny:
- 3 žloutky
- 2 lžíce erythritolu, xylitolu nebo stévie dle chuti
- 125 ml smetany ke šlehání
- 130 ml sladké smetany (12%)
- semínka z vanilkového lusku nebo přírodní vanilková esence
- 100ml bílého rumu, vodky, whisky nebo jiného destilátu (ne český “tuzemák” – ten má moc sacharidů)
Postup:
- Žloutky oddělte od bílků. Bílky můžete použít třeba na semínkové krekry nebo na bezé roládu . Žloutky v misce rozšlehejte.
- Do hrnce nalijte obě smetany a přidejte sladidlo a kousek vanilkového lusku. Zahřejte je téměř k varu a odstavte ze sporáku.
- Do žloutků vmíchejte lžíci teplé smetany. Postupně přidejte ještě několik lžic smetany a promíchejte.
- Žloutkovou směs vlijte zpátky do hrnce se smetanou, vraťte na sporák a zahřívejte zhruba 5 minut do zhoustnutí. Směs se nesmí vařit, jinak se zdrcne.
- Než vlijete alkohol, nechte vychladnout, míchejte, aby se nevytvořil škraloup.
- Nakonec vlijte alkohol a nechte vychladnout v lednici.
Věřím, že si tento likér užijete nejen o Vánocích, ale že vám zpříjemní i jiné slavnostní chvíle.
Na LC je skvělé, že si nemusíte odepírat jídlo, které máte rádi, jen si ho upravíte a použijete vhodnější suroviny. Pokud se chcete do LC také pustit, začněte tímto e-mailovým kurzem zdarma.