Máslové sušenky – Butter shortbread

Pro 17, 2019 | Low-Carb recepty

Tohle jsou máslové sušenky, jaké si pamatuji z dob, kdy jsem před lety žila v Anglii. Tamní kuchyně mě vůbec nenadchla. Popravdě řečeno – bylo to dost utrpení. Máslové sušenky pro mě byly jedním z vrcholů anglické kulinařiny :-), hned po indickém curry, které jsem v Anglii ochutnala poprvé.

Na druhou stranu musím uznat, že těm pravým anglickým (vlastně skotským) máslovým sušenkám se nevyrovnaly žádné, které se kdy vyráběly v Čechách.

A tak si občas na časy v Anglii zavzpomínám u těchto sušenek. A nebo si je udělám místo LC cukroví, které je na mě většinou moc pracné a výsledek mě málokdy uspokojí.

Tyto sušenky jsou hotové za chvilku a chutnají výborně. Jejich chuť se hodně mění podle toho, jakou mandlovou mouku použijete nebo jestli si umelete mouku vlastní. Určitě ale použijte mandle blanšírované (loupané).

 

Suroviny: 

  • 80g másla
  • 1/4 – 1/2 lžičky soli
  • Semínka z vanilky nebo nebo přírodní vanilkové aroma
  • 30g stévie od steviolu (s erythritolem) nebo jiné sladidlo dle chuti 
  • 150g mandlové mouky – bílé neodtučněné (můžete použít mleté blašírované  mandle)

Postup:

  1. Máslo nakrájejte na menší kousky do větší mísy a nechte v pokojové teplotě alespoň 30 minut  povolit.
  2. Přidejte sladidlo podle chuti (na závěr těsto ochutnejte, jestli je pro vás dost sladké). 
  3. Přidejte sůl podle chuti. V pravých máslových sušenkách je slanost cítit, já to tak mám ráda. Pokud slanost nechcete, přidejte jen špetku soli.
  4. Ručním mixérem máslo se sladidlem dobře vyšlehejte. 
  5. Přidejte vanilku a postupně vařečkou vmíchejte mandlovou mouku.  Mouku přidávejte postupně, podle druhu mouky budete potřebovat  různé množství. Cílem je pevné těsto, které ale nebude suché a nebude se rozpadat, ale bude držet pohromadě ve tvaru pevné hladké koule. Pokud je potřeba pomozte si rukama a těsto prohněťte. Pracujte rychle, ať se máslo nerozehřeje. 
  6. Lžičkou vykrajujte kousky, které v ruce vytvarujete do tvaru sušenky. Dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 180°C zhruba 10 minut (dokud sušenky nezačnou zlátnout). 
  7. Vyndejte z trouby a nechte na plechu vychladnout, horké sušenky jsou křehké a lámou se, proto je sundavejte až úplně vychladlé.  Toto množství vystačí na jeden plech sušenek. 
  8. Sušenky skladujte v lednici, kde vydrží zhruba týden. Můžete je také zmrazit. 

Tipy: Většinou doporučuji umlít si čerstvou mouku z celých mandlí, ale na tyto sušenky se hodí kupovaná mouka. Čím jemnější mouka, tím jemnější sušenky, které více připomínají “originál”, ale jsou “dusivější”. Hruběji mletá mouka dodá sušenkám křupavosti. Vyzkoušejte, jaké sušenky vám chutnají více. 

Pokud budete mlít vlastní mouku, umelte ji z loupaných mandlí. 

Místo vanilky můžete použít vlastní vanilkový “cukr” – sladidlo (erythritol, xylitol) rozemelte s vanilkovým luskem. Klidně použijte zbylý lusk, ze kterého jste už použili semínka do nějakého jíného jídla.  Jeden lusk vystačí na 250g sladidla. Vyrobíte si tak slušnou zásobu vanilkového cukru. 

Nutriční hodnoty celé dávky: E 4 894 KJ   S 11g  B 80g  T 84g

Všechny sladkosti a i alternativní sladidla ovlivňují glykemii  – tělo reaguje na sladkou chuť a nálož sacharidů, ale to nepřijde. Proto je dobé omezovat sladkou chuť a jíst i Low Carb dezerty spíše výjimečně. 
Nedokážete se sladkostí vzdát?  Právě tato témata často se svými klientkami řeším.

Pokud závislost na sladkém chcete zvládnout, zvu vás na 20minutovou online konzultaci zdarma

 

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení