Zapečená špagetová dýně

  • by

Sotva skončila sezóna špaget z cukety, jsou na řadě špagety z dýně.

Špagetová dýně po upečení vypadá a chutná podobně jako klasické špagety. Lehce nasládlá chuť není výrazná a dobře doplňuje různé omáčky. Boloňská omáčka se nabízí sama. Sýrová omáčka je další varianta. Použít „špagety“ do vývaru je další z možností.

Já si pro vás dneska připravila recept na zapečenou špagetovou dýni se špenátem a sýrem.

Recept je na jednu porci, použijte tedy jen jednu půlku dýně. Druhou půlku můžete upéct a použít později, třeba právě místo špaget k nějaké omáčce.

Suroviny: 

  • půlka špagetové dýně
  • 10g přepuštěného másla nebo olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • stroužek česneku
  • 120g mraženého špenátu (baleného po porcích)
  • 50g tvrdého sýra (já měla cheddar)
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

 

Zapečená dýně

 

Postup: 

  1. Dýni umyjte, rozkrojte na půl a vydlabejte semínka. Dýni dejte péct na 200 °C zhruba na 25 -35 minut. Já peču na plechu vyloženým pečícím papírem, není potřeba přidávat žádný tuk.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo, cibuli nakrájejte do drobno, česnek na plátky a orestujte na másle.
  3. Přidejte mražený špenát, zalijte smetanou ke šlehání a krátce povařte, dokud se špenát nerozmrazí a neodpaří se voda. Osolte, opepřete, přidejte strouhaný muškátový oříšek.
  4. Jakmile je dýně upečená (poznáte to tak, že když do dužiny píchnete vidličkou, jdou snadno naškrábat nudličky), vyndejte ji z trouby a vidličkou naškrábejte dužinu na nudličky.
  5. Přidejte špenát a opatrně promíchejte s dužinou. Posypte sýrem a dejte ještě na chvíli zapéct, dokud se sýr nerozpustí.
  6. Semínka špagetové dýně můžete upéct do křupava. Nemají tlustou slupku (jako třeba semínka hokaido dýně), takže je po upražení můžete osolit a jíst i se slupkou.

 

Počet porcí: 1                                                       Doba přípravy: 15 minut + doba pečení (40 minut)

Nutriční hodnoty:                                            E 2 041 KJ     S 19g   B 21g   T 36g

 

 

Chcete začít s Low-Carb stravováním a nevíte jak na to? Začněte s kurzem Základy LC zdarma. 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *