Sotva skončila sezóna špaget z cukety, jsou na řadě špagety z dýně.
Špagetová dýně po upečení vypadá a chutná podobně jako klasické špagety. Lehce nasládlá chuť není výrazná a dobře doplňuje různé omáčky. Boloňská omáčka se nabízí sama. Sýrová omáčka je další varianta. Použít „špagety“ do vývaru je další z možností.
Já si pro vás dneska připravila recept na zapečenou špagetovou dýni se špenátem a sýrem.
Recept je na jednu porci, použijte tedy jen jednu půlku dýně. Druhou půlku můžete upéct a použít později, třeba právě místo špaget k nějaké omáčce.
Suroviny:
- půlka špagetové dýně
- 10g přepuštěného másla nebo olivového oleje
- 1 malá cibule
- stroužek česneku
- 120g mraženého listového špenátu (baleného po porcích)
- 50g tvrdého sýra (já měla cheddar)
- sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
- Dýni umyjte, rozkrojte na půl a vydlabejte semínka. Dýni dejte péct na 200 °C zhruba na 25 -35 minut. Já peču na plechu vyloženým pečícím papírem, není potřeba přidávat žádný tuk.
- Na pánvi rozehřejte máslo, cibuli nakrájejte do drobno, česnek na plátky a orestujte na másle.
- Přidejte mražený špenát, zalijte smetanou ke šlehání a krátce povařte, dokud se špenát nerozmrazí a neodpaří se voda. Osolte, opepřete, přidejte strouhaný muškátový oříšek.
- Jakmile je dýně upečená (poznáte to tak, že když do dužiny píchnete vidličkou, jdou snadno naškrábat nudličky), vyndejte ji z trouby a vidličkou naškrábejte dužinu na nudličky.
- Přidejte špenát a opatrně promíchejte s dužinou. Posypte sýrem a dejte ještě na chvíli zapéct, dokud se sýr nerozpustí.
- Semínka špagetové dýně můžete upéct do křupava. Nemají tlustou slupku (jako třeba semínka hokaido dýně), takže je po upražení můžete osolit a jíst i se slupkou.
Počet porcí: 1 Doba přípravy: 15 minut + doba pečení (40 minut)
Nutriční hodnoty: E 2 041 KJ S 19g B 21g T 36g