Jako dítě jsem milovala bezé roládu se šlehačkou. Když jsem si v cukrárně mohla vybrat, vždycky jsem měla radost, když jí měli.
A pokud jste zažili socialistické cukrárny, víte, jaké vítězství to bylo, když měli zrovna vaši oblíbenou věc. Alespoň u nás byly pulty i v cukrárně poloprázdné a člověk byl nakonec rád, když měli vůbec něco čerstvého.
Bezé roláda je pro mě přesně to jídlo, o kterém se říká, že dokáže pohladit na duši. Do dneška to je pro mě něco, co mi dokáže zlepšit náladu.
Díky terapii EFT jsem se zbavila zvyku zajídat špatnou náladu jídlem, ale i tak si tuto low-carb verzi občas s chutí dám.
Je opravdu rychlá, potřebujete jen pár surovin a navíc se tento recept hodí, když potřebujete zpracovat bílky, které vám zbyly, když jste dělala LC zmrzlinu nebo LC pudink.
Tak jdeme na to.
Suroviny pro 3 -4 porce:
Těsto:
60g bílku (ze dvou středních vajec)
špetka soli
15g lískových ořechů (jemně umletých na mouku – dobře funguje mlýnek na kávu)
15g rozemletých mandlí
1 lžička sladidla (xylitol, erythritol, kapka stévie)
Náplň:
120g 33% smetany ke šlehání
případně sladidlo dle chuti (lžička xylitolu nebo trochu stévie)
Postup:
Umelte ořechy a mandle na jemno. Já používám mlýnek na kávu nebo výkonný mixér.
Bílky ušlechejte s cukrem a špetkou soli do tuha. Opatrně vmíchejte mleté mandle a ořechy.
Hmotu vylijte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte zhruba 10 min v troubě vyhřáté na 160°C. Hotové těsto má světle hnědou barvu. Pozor ať ho nepřepečete – bylo by vysušené.
Těsto ještě teplé srolujte do rolády a nechte vychladnout. Poté rozrolujte a naplňte šlehačkou.
Mně to dlouho nešlo, těsto se mi trhalo a na roládu jsem neměla nervy. Takže jsem těsto jen rozkrojila na dvě půlky, jednu potřela šlehačkou a druhou půlkou přiklopila. Nakonec nakrájela na kostky. Chutnalo to dobře, jenže prostě bezé roláda z dětství to nebyla, tak jsem se musela trochu posnažit a nakonec jsem se i tu roládu naučila.
Před podáváním nechte pár hodin rozležet, těsto nebude suché a chutě se hezky propojí.