LC ořechová roláda se šlehačkou

Čvn 12, 2018 | Low-Carb recepty

Jako dítě jsem milovala bezé roládu se šlehačkou. Když jsem si v cukrárně mohla vybrat, vždycky jsem měla radost, když jí měli.

A pokud jste zažili socialistické cukrárny, víte, jaké vítězství to bylo, když měli zrovna vaši oblíbenou věc. Alespoň u nás byly pulty i v cukrárně poloprázdné a člověk byl nakonec rád, když měli vůbec něco čerstvého.

Bezé roláda je pro mě přesně to jídlo, o kterém se říká, že dokáže pohladit na duši. Do dneška to je pro mě něco, co mi dokáže zlepšit náladu.

Díky terapii EFT jsem se zbavila zvyku zajídat špatnou náladu jídlem, ale i tak si tuto low-carb verzi občas s chutí dám.

Je opravdu rychlá, potřebujete jen pár surovin a navíc se tento recept hodí, když potřebujete zpracovat bílky, které vám zbyly, když jste dělala LC zmrzlinu nebo LC pudink.

Tak jdeme na to.

Suroviny pro 3 -4 porce:

Těsto:

60g bílku (ze dvou středních vajec)

špetka soli

15g lískových ořechů (jemně umletých na mouku – dobře funguje mlýnek na kávu)

15g rozemletých mandlí

1 lžička sladidla (xylitol, erythritol, kapka stévie)

Náplň:

120g 33% smetany ke šlehání

případně sladidlo dle chuti (lžička xylitolu nebo trochu stévie)

Postup:

Umelte ořechy a mandle na jemno. Já používám mlýnek na kávu nebo výkonný mixér.

Bílky ušlechejte s cukrem a špetkou soli do tuha. Opatrně vmíchejte mleté mandle a ořechy.

Hmotu vylijte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte zhruba 10 min v troubě vyhřáté na 160°C. Hotové těsto má světle hnědou barvu. Pozor ať ho nepřepečete – bylo by vysušené.

Těsto ještě teplé srolujte do rolády a nechte vychladnout. Poté rozrolujte a naplňte šlehačkou.

Mně to dlouho nešlo, těsto se mi trhalo a na roládu jsem neměla nervy. Takže jsem těsto jen rozkrojila na dvě půlky, jednu potřela šlehačkou a druhou půlkou přiklopila. Nakonec nakrájela na kostky. Chutnalo to dobře, jenže prostě bezé roláda z dětství to nebyla, tak jsem se musela trochu posnažit a nakonec jsem se i tu roládu naučila.

Před podáváním nechte pár hodin rozležet, těsto nebude suché a chutě se hezky propojí.

Chutnalo vám? Pusťte se do LC stravování i vy. S LC průvodcem to bude hračka. 

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení