Tyto krekry jsou skvělé k různým pomazánkám, ale i samotné. Výborně se hodí na cesty. Můžete obměňovat příchutě, přidávat koření, bylinky, posypat nastrouhaným sýrem. Zkrátka si s těmito krekry můžete vyhrát podle fantazie.
Suroviny:
3 bílky
50g mletého lněného semínka
50g slunečnicového semínka (nemleté)
50g dýňového semínka (nemleté)
50g sezamového semínka
½ lžičky soli
Můžete přidat koření nebo bylinky podle chuti: drcený kmín, mletou papriku, provensálské koření, tymián, rozmarýn apod.
nebo 50g strouhaného tvrdého sýra (čedar, parmazán /grana padano)
Postup:
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Lněné semínko umelte v mlýnku na kávu. Jde to i dobrým tyčovým mixérem – mixujte v úzké vysoké nádobě, jinak budete mít lněné semínko po celé kuchyni. Ostatní semínka můžeme použít celá nebo lehce posekaná.
Všechna semínka, sůl a případně koření opatrně vmíchejte do tuhého sněhu.
Těsto rozetřete na plech vyložený pečícím papírem v co nejtenčí vrstvě. Těsto nožem nakrájejte na řádky /obdélníky / čtverečky podle toho, jaký tvar krekrů chcete mít. Pokud přidáváte strouhaný sýr, můžete s ním krekry posypat nebo ho zamíchat přímo do těsta.
Pečte v troubě na 160 °C zhruba 25 min. Upečené krekry mají lehce hnědou barvu, jsou křupavé a jdou dobře nalámat podle naznačených řezů.
A pokud nevíte, jak zpracovat žloutky, vyzkoušejte třeba vanilkový LC pudink.
Doba přípravy: 7 minut + doba pečení 25 min
Výživové hodnoty základní verze bez sýra:
E 4 916 KJ S 11G B 64g T 97g
Chcete začít s nízkosacharidovým stravováním? Jak na to se dozvíte zde.