Semínkové krekry

Kvě 7, 2019 | Low-Carb recepty

Tyto krekry jsou skvělé k různým pomazánkám, ale i samotné. Výborně se hodí na cesty. Můžete obměňovat příchutě, přidávat koření, bylinky, posypat nastrouhaným sýrem. Zkrátka si s těmito krekry můžete vyhrát podle fantazie.

Suroviny:

3 bílky  

50g mletého lněného semínka

50g slunečnicového semínka (nemleté)

50g dýňového semínka (nemleté)

50g sezamového semínka

½ lžičky soli

Můžete přidat koření nebo bylinky podle chuti: drcený kmín, mletou papriku, provensálské koření, tymián, rozmarýn apod.

nebo 50g strouhaného tvrdého sýra (čedar, parmazán /grana padano)

Postup:

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Lněné semínko umelte v mlýnku na kávu. Jde to i dobrým tyčovým mixérem – mixujte v úzké vysoké nádobě, jinak budete mít lněné semínko po celé kuchyni. Ostatní semínka můžeme použít celá nebo lehce posekaná.

Všechna semínka, sůl a případně koření opatrně vmíchejte do tuhého sněhu.

Těsto rozetřete na plech vyložený pečícím papírem v co nejtenčí vrstvě. Těsto nožem nakrájejte na řádky /obdélníky / čtverečky podle toho, jaký tvar krekrů chcete mít. Pokud přidáváte strouhaný sýr, můžete s ním krekry posypat nebo ho zamíchat přímo do těsta. 

Pečte v troubě na 160 °C zhruba 25 min. Upečené krekry mají lehce hnědou barvu, jsou křupavé a jdou dobře nalámat podle naznačených řezů.

A pokud nevíte, jak zpracovat žloutky, vyzkoušejte třeba vanilkový LC pudink. 

Doba přípravy: 7 minut + doba pečení 25 min

Výživové hodnoty základní verze bez sýra:

E 4 916 KJ      S 11G     B  64g     T 97g

 

 

Chcete začít s nízkosacharidovým stravováním? Jak na to se dozvíte zde. 

 

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení