Pokud vás už nudí obvyklé přípravy kuřecího masa, zkuste tento recept inspirovaný indonéskou kuchyní.
Možná jste slyšeli, že do LC stravování nepatří arašídy (jsou to luštěniny a ty se v LC nejí), ale vzhledem k tomu, že mají nízký obsah sacharidů i nízký glykemický index, můžete si je z tohoto pohledu občas a v menším množství s klidem dát.
A pokud nedodržujete Low Carb stravování, tak to nemusíte řešit vůbec, určitě si na tomto jídle pochutnáte. A jako přílohu si klidně dejte rýži – a nebo vyzkoušejte Low Carb přílohu. Zelenina jídlo odlehčí a může to pro vás být zajímavá změna.
Suroviny na 2 porce:
Maso:
- 300g kuřecího masa (prsa)
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce přepuštěného másla
- sůl, pepř
Omáčka z arašídů:
- 3 lžíce jemného arašídového másla (bez přidaného cukru a zahušťovadel)
- 4 lžíce kvalitního kokosového mléka (bez přidaných zahušťovadel)
- 1 lžíce kvalitní sójové omáčky
- 1 – 2 lžíce šťávy z limetky (citronu)
- chilli paprička (podle chuti)
Příloha:
3 menší cukety

Postup:
- Maso naložte do marinády ze sójové omáčky a citronové šťávy a nechte několik hodin, nejlépe přes noc odležet.
- Poté maso opečte na přepušteném másle.
- Omáčku připravte tak, že v menším kastrůlku rozehřejete arašídové máslo, přidejte kokosové mléko, šťávu z limety, sójovou omáčku a krátce prohřejte (nevařte). Šťávu z limety a sójovou omáčku přidávejte podle chuti postupně, abyste dosáhli požadované sladko – slano – kyselo -pikantní chuti. Nakonec přidejte chilli papričku, pokud chcete. Nezapomeňte, že budete mít osolené cukety, tak to nepřežeňte se sójovkou.
- Cuketu nastrouhejte vroubkovanou škrabkou na zeleninu (koupíte v domácích potřebách za pár korun) nebo spiralizérem, posolte (asi půl lžičky soli) a nechte 15 minut stát.
- Z cukety vyždímejte vodu – já to dělám tak, že prosolenou cuketu přendám do sítka a čistýma rukama vymačkám všechnu vodu.
- Nakonec cuketu prohřejte na pánvi. Použijte nepřilnavou pánev nebo přidejte lžičku olivového oleje nebo přepuštěného másla, aby se vám cuketa nepřichytila.
- Prohřátou cuketu podávejte s opečeným masem a omáčkou.
- Místo cukety můžete podávat i květákovou rýži. Postup na rýži najdete zde.
- Nechte si chutnat!
Počet porcí: 2
Nutriční hodnoty 1 porce: E: 1 831 KJ S 11g B 45g T 23g
Začínáte s LC stravováním a nevíte, jak na to? E-book Low Carb krok za krokem vás provede začátkem i pokročilejší fází nízkosacharidového stravování.