Kuřecí maso s arašídovou omáčkou

Čvc 28, 2020 | Low-Carb recepty

Pokud vás už nudí obvyklé přípravy kuřecího masa, zkuste tento recept inspirovaný indonéskou kuchyní.

Možná jste slyšeli, že do LC stravování nepatří arašídy (jsou to luštěniny a ty se v LC nejí), ale vzhledem k tomu, že mají nízký obsah sacharidů i nízký glykemický index, můžete si je z tohoto pohledu občas a v menším množství s klidem dát.

A pokud nedodržujete Low Carb stravování, tak to nemusíte řešit vůbec, určitě si na tomto jídle pochutnáte. A jako přílohu si klidně dejte rýži – a nebo vyzkoušejte Low Carb přílohu. Zelenina jídlo odlehčí a může to pro vás být zajímavá změna.

Suroviny na 2 porce:

Maso:

  • 300g kuřecího masa (prsa)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • sůl, pepř

Omáčka z arašídů:

  • 3 lžíce jemného arašídového másla (bez přidaného cukru a zahušťovadel)
  • 4 lžíce kvalitního kokosového mléka (bez přidaných zahušťovadel)
  • 1 lžíce kvalitní sójové omáčky
  • 1 – 2 lžíce šťávy z limetky (citronu)
  • chilli paprička (podle chuti)

Příloha:

3 menší cukety

Postup:

  1. Maso naložte do marinády ze sójové omáčky a citronové šťávy a nechte několik hodin, nejlépe přes noc odležet.
  2. Poté maso opečte na přepušteném másle.
  3. Omáčku připravte tak, že v menším kastrůlku rozehřejete arašídové máslo, přidejte kokosové mléko, šťávu z limety, sójovou omáčku a krátce prohřejte (nevařte). Šťávu z limety a sójovou omáčku přidávejte podle chuti postupně, abyste dosáhli požadované sladko – slano – kyselo -pikantní chuti. Nakonec přidejte chilli papričku, pokud chcete. Nezapomeňte, že budete mít osolené cukety, tak to nepřežeňte se sójovkou.
  4. Cuketu nastrouhejte vroubkovanou škrabkou na zeleninu (koupíte v domácích potřebách za pár korun) nebo spiralizérem, posolte (asi půl lžičky soli) a nechte 15 minut stát.
  5. Z cukety vyždímejte vodu – já to dělám tak, že prosolenou cuketu přendám do sítka a čistýma rukama vymačkám všechnu vodu.
  6. Nakonec cuketu prohřejte na pánvi. Použijte nepřilnavou pánev nebo přidejte lžičku olivového oleje nebo přepuštěného másla, aby se vám cuketa nepřichytila.
  7. Prohřátou cuketu podávejte s opečeným masem a omáčkou.
  8. Místo cukety můžete podávat i květákovou rýži. Postup na rýži najdete zde.
  9. Nechte si chutnat!

Počet porcí: 2

Nutriční hodnoty 1 porce: E: 1 831 KJ S 11g B 45g T 23g

Začínáte s LC stravováním a nevíte, jak na to? E-book Low Carb krok za krokem vás provede začátkem i pokročilejší fází nízkosacharidového stravování.

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení