Květák se dá v LC dobře použít jako příloha, třeba jako květákové pyré a nebo jako „rýže“. Dají se s něj udělat různé placky, základ na pizzu nebo ho zapéct v nejrůznějších kombinacích.
Dneska si uvaříme květákové „rizoto“. Je to další z jídel, které můžete do nekonečna obměňovat, přidávat koření a bylinky, vynechat maso. Přidat vejce nebo mozzarellu. Prostě fantazii se meze nekladou.
Já dneska uvařím rizoto s krůtím masem a parmazánem.
Suroviny:
250g květáku
150g krůtího prsa
půlka menší cibule
15g sádla nebo ghí
1 stroužek česneku
20g parmazánu (Gran Moravia, Grana Padano)
kurkuma, sůl, pepř, šalvěj, tymián
trochu vývaru (vody) na podlití
Postup:
Květák nastrouhejte na struhadle nahrubo. Dělejte to raději v hlubší větší míse, protože květák lítá všude okolo. Pokud máte nějakého robota, můžete květák nasekat v robotu na zrníčka velikosti rýže. Mně přijde rychlejší květák nastrouhat.
Krůtí prsa nakrájejte na nudličky, cibuli na drobno a česnek na kolečka.
Rozehřejte pánev s těžkým dnem a rozpusťte na ní sádlo. Krůtí prsa osolte a zprudka je opečte. Vyndejte z pánve na talíř a nechte chvíli odpočinout.
Mezitím do stejné pánve se zbytkem tuku dejte cibuli a česnek a restujte je na mírnějším plameni. Přidejte kurkumu a za stálého míchání nechte rozvonět. Míchejte, ať se kurkuma nespálí.
Přidejte květák, osolte, opepřete, zalijte sběračkou vývaru a poduste. Nakonec přidejte bylinky a opečené maso.
Na mírném plameni duste, dokud není květák tak akorát. Nám víc chutná květák spíše tvrdší než rozvařený, tak v průběhu ochutnávejte, ať je to podle chuti.
Podávejte s nastrouhaným parmazánem.
Počet porcí: 1 Doba přípravy: 20 minut
Nutriční hodnoty: 1 940 KJ S 16g B 46g T 23g