Květákové „rizoto“ s krůtím masem

Srp 4, 2019 | Low-Carb recepty

Květák se dá v LC  dobře použít jako příloha, třeba jako květákové pyré a nebo jako „rýže“. Dají se s něj udělat různé placky, základ na pizzu nebo ho zapéct v nejrůznějších kombinacích.

Dneska si uvaříme květákové „rizoto“. Je to další z jídel, které můžete do nekonečna obměňovat, přidávat koření a bylinky, vynechat maso. Přidat vejce nebo mozzarellu. Prostě fantazii se meze nekladou.

Já dneska uvařím rizoto s krůtím masem a parmazánem.

Suroviny: 

250g květáku

150g krůtího prsa

půlka menší cibule

15g sádla nebo ghí

1 stroužek česneku

20g parmazánu (Gran Moravia, Grana Padano)

kurkuma, sůl, pepř, šalvěj, tymián

trochu vývaru (vody) na podlití 

Postup: 

Květák nastrouhejte na struhadle nahrubo. Dělejte to raději v hlubší větší míse, protože květák lítá všude okolo. Pokud máte nějakého robota, můžete květák nasekat v robotu na zrníčka velikosti rýže. Mně přijde rychlejší květák nastrouhat.

Krůtí prsa nakrájejte na nudličky, cibuli na drobno a česnek na kolečka.

Rozehřejte pánev s těžkým dnem a rozpusťte na ní sádlo. Krůtí prsa osolte a zprudka je opečte. Vyndejte z pánve na talíř a nechte chvíli odpočinout.

Mezitím do stejné pánve se zbytkem tuku dejte cibuli a česnek a restujte je na mírnějším plameni. Přidejte kurkumu a za stálého míchání nechte rozvonět. Míchejte, ať se kurkuma nespálí.

Přidejte květák, osolte, opepřete, zalijte sběračkou vývaru a poduste. Nakonec přidejte bylinky a opečené maso.

Na mírném plameni duste, dokud není květák tak akorát. Nám víc chutná květák spíše tvrdší než rozvařený, tak v průběhu ochutnávejte, ať je to podle chuti. 

Podávejte s nastrouhaným parmazánem.

Počet porcí: 1                                                                     Doba přípravy: 20 minut

Nutriční hodnoty:  1 940 KJ     S 16g   B 46g   T 23g

Chcete se také pustit do Low-Carb stravování a nevíte, jak na to? Stáhněte si Manuál LC zdarma.

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení