Suroviny:
600g bílého hlávkového zelí
2 vejce
50g smetany ke šlehání
150g 45% sýra
2 cibule
15g sádla
Sůl, pepř, mletá paprika, kurkuma
Postup:
Zelí nakrájíme na tenké proužky, omyjeme a vložíme do vařící osolené vody na 3 -5 minut. Krátce povaříme, ale nerozvaříme. Zelí by mělo zůstat pevné “na skus” . Zelí slijeme na necháme okapat.
Než se zelí uvaří, osmažíme na sádle cibuli pokrájenou na jemno. Je dobré si dát práci a nechat cibuli na malém ohni zkaramelizovat. Trvá do dlouho, klidně i 20 minut, a musí se hlídat a míchat, aby se cibule nepřipálila, ale stojí to za to. Kdo na to nemá trpělivost, cibuli jen klasicky orestuje.
Slité zelí smícháme s opečenou cibulkou a přendáme do zápekací nádoby vymazané sádlem.
V misce rozšleháme vejce se smetanou, osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku. Já ráda používám i kurkumu ale ne každému chutná. Sýr nastouhejte a přidejte k vejcím. Vmíchejte do zelí a zapečte v troubě rozpálené na 200 °C. Trvá to zhruba 30 minut.
Podávejte teplé nebo studené.
Pokud chcete, můžete před zapečením do zelí přidat i různé bylinky, mladou kopřivu nebo mladé výhonky bršlice.
Doba přípravy: 30 minut + doba pečení
Počet porcí: 2
E 4 652 KJ S 39g B 59g T 77g