Zapečené zelí se sýrem

Dub 20, 2019 | Low-Carb recepty

Suroviny:

600g bílého hlávkového zelí

2 vejce

50g smetany ke šlehání

150g 45% sýra

2 cibule

15g sádla

Sůl, pepř, mletá paprika, kurkuma

Postup:

Zelí nakrájíme na tenké proužky, omyjeme a vložíme do vařící osolené vody na 3 -5 minut. Krátce povaříme, ale nerozvaříme. Zelí by mělo zůstat pevné “na skus” . Zelí slijeme na necháme okapat.

Než se zelí uvaří, osmažíme na sádle cibuli pokrájenou na jemno. Je dobré si dát práci a nechat cibuli na malém ohni zkaramelizovat. Trvá do dlouho, klidně i 20 minut, a musí se hlídat a míchat, aby se cibule nepřipálila, ale stojí to za to. Kdo na to nemá trpělivost, cibuli jen klasicky orestuje.

Slité zelí smícháme s opečenou cibulkou a přendáme do zápekací nádoby vymazané sádlem.

V misce rozšleháme vejce se smetanou, osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku. Já ráda používám i kurkumu ale ne každému chutná.  Sýr nastouhejte a přidejte k vejcím. Vmíchejte do zelí a zapečte v troubě rozpálené na 200 °C. Trvá to zhruba 30 minut.

Podávejte teplé nebo studené.

Pokud chcete, můžete před zapečením do zelí přidat i různé bylinky, mladou kopřivu nebo mladé výhonky bršlice. 

Doba přípravy: 30 minut + doba pečení

Počet porcí:  2

E 4 652 KJ S 39g B 59g T 77g

Začínáte s LC a nevíte, jak na to? E-mailový kurz Základy LC zdarma najdete zde.

Mohlo by vás také zajímat…

Slaný koláč s kapustou

Slaný koláč s kapustou

Jedno z těch jídel, která můžete neustále obměňovat, upéct s korpusem nebo bez, měnit sýry, přidat šunku, slaninu, houby, sušená rajčata, olivy, semínka nebo bylinky… Pokaždé to může být trochu jiné.  Je to jídlo, které chutná dobře teplé i studené. Můžete si ho vzít...

pokračovat ve čtení
Jak klíčit semínka k jídlu

Jak klíčit semínka k jídlu

Naklíčená semena jsou příjemným zpestřením stravy, zejména v zimě a časně na jaře. Obsahují enzymy v mnohem větším množství než kolik jich je v ovoci a zelenině, vitamíny (zejména B a C), velké množství minerálů, díky naklíčení jsou dobře stravitelná. Klíčit můžete...

pokračovat ve čtení
LC chleba / brusketa

LC chleba / brusketa

Je to chleba? Je to brusketa? Je to sýrová placka? Nevím. Každopádně je to fakt dobré, ochutnejte. Skvělá příloha k polévce nebo salátu, plná bílkovin i tuků. Takže z obyčejné zeleninové polévky nebo salátu máte plnohodnotný chod. Suroviny: 200g strouhané...

pokračovat ve čtení