Zapečená dýně se sýrem a vejcem

Říj 28, 2018 | Low-Carb recepty

Dneska pro vás mám recept na jídlo, které vás pohladí na duši a zahřeje na těle. Pro sychravé podzimní dny jak dělané.  Že je to rychlovka snad ani nemusím zdůrazňovat.  Zapečenou dýni si můžete dát jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu.


Suroviny:

1 kg máslové dýně (nebo hokaido)

150 g čedaru

4 vejce

50g  šlehačky

sůl, pepř, muškátový oříšek


Postup:

Máslovou dýni oloupeme, hokaido dobře umyjeme, loupat nemusíme. Nakrájíme na tenké plátky a vyskládáme do zapékací nádoby, kterou jsme vymazali máslem nebo olivovým olejem.  V troubě pečeme na 180°C – dokud zelenina není skoro měkká. Trvá to zhruba 20 min podle druhu dýně.

V míse smícháme sýr nastrouhaný na hrubo, vejce, šlehačku, sůl, pepř, muškátový oříšek. Dobře vyšleháme vidličkou.

Když je dýně téměř měkká, zalijeme omáčkou z vejce a sýra  a zapečeme dokud vše neztuhne.

Podáváme samotné nebo jako přílohu k masu. Je to dobré teplé i studené.

Nakonec ještě jeden tip: Pokud používáte máslovou dýni, vyndejte semena, propláchněte je vodou, aby tam nezůstala žádná dužina a opražte je v troubě nebo na pánvi dozlatova. Můžete je lehce osolit. Můžete jíst i se slupkou, jsou krásně křupavá a chutnají výborně!

Semena z hokaido mají moc tlustou slupku, ta na pražení nepoužívám.

Nedokážete zastavit přejídání? Zajídáte nespokojenost, nudu, stres? Jíte, abyste se cítili líp? Nevíte, co jíst? Pojďte to změnit. Začněte 20minutovkou zdarma. 

Mohlo by vás také zajímat…

Slaný koláč s kapustou

Slaný koláč s kapustou

Jedno z těch jídel, která můžete neustále obměňovat, upéct s korpusem nebo bez, měnit sýry, přidat šunku, slaninu, houby, sušená rajčata, olivy, semínka nebo bylinky… Pokaždé to může být trochu jiné.  Je to jídlo, které chutná dobře teplé i studené. Můžete si ho vzít...

pokračovat ve čtení
Jak klíčit semínka k jídlu

Jak klíčit semínka k jídlu

Naklíčená semena jsou příjemným zpestřením stravy, zejména v zimě a časně na jaře. Obsahují enzymy v mnohem větším množství než kolik jich je v ovoci a zelenině, vitamíny (zejména B a C), velké množství minerálů, díky naklíčení jsou dobře stravitelná. Klíčit můžete...

pokračovat ve čtení
LC chleba / brusketa

LC chleba / brusketa

Je to chleba? Je to brusketa? Je to sýrová placka? Nevím. Každopádně je to fakt dobré, ochutnejte. Skvělá příloha k polévce nebo salátu, plná bílkovin i tuků. Takže z obyčejné zeleninové polévky nebo salátu máte plnohodnotný chod. Suroviny: 200g strouhané...

pokračovat ve čtení