Dneska pro vás mám recept na jídlo, které vás pohladí na duši a zahřeje na těle. Pro sychravé podzimní dny jak dělané. Že je to rychlovka snad ani nemusím zdůrazňovat. Zapečenou dýni si můžete dát jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu.
Suroviny:
1 kg máslové dýně (nebo hokaido)
150 g čedaru
4 vejce
50g šlehačky
sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
Máslovou dýni oloupeme, hokaido dobře umyjeme, loupat nemusíme. Nakrájíme na tenké plátky a vyskládáme do zapékací nádoby, kterou jsme vymazali máslem nebo olivovým olejem. V troubě pečeme na 180°C – dokud zelenina není skoro měkká. Trvá to zhruba 20 min podle druhu dýně.
V míse smícháme sýr nastrouhaný na hrubo, vejce, šlehačku, sůl, pepř, muškátový oříšek. Dobře vyšleháme vidličkou.
Když je dýně téměř měkká, zalijeme omáčkou z vejce a sýra a zapečeme dokud vše neztuhne.
Podáváme samotné nebo jako přílohu k masu. Je to dobré teplé i studené.
Nakonec ještě jeden tip: Pokud používáte máslovou dýni, vyndejte semena, propláchněte je vodou, aby tam nezůstala žádná dužina a opražte je v troubě nebo na pánvi dozlatova. Můžete je lehce osolit. Můžete jíst i se slupkou, jsou krásně křupavá a chutnají výborně!
Semena z hokaido mají moc tlustou slupku, ta na pražení nepoužívám.
Nedokážete zastavit přejídání? Zajídáte nespokojenost, nudu, stres? Jíte, abyste se cítili líp? Nevíte, co jíst? Pojďte to změnit. Začněte 20minutovkou zdarma.