Letos v létě byl květák téměř nedostatkové zboží, zato teď je všude květáku spousta a za mnohem lepší ceny než v létě, tak využívám poslední možnosti si ho užít.
Takže je u nás teď květák téměř denně. Dneska si uvaříme sytou Low-Carb polévku z květáku.
Suroviny:
1 menší květák
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce másla (nebo olivového oleje)
1 zakysaná smetana (16%)
150g tvrdého sýra (čedar)
1 litr vývaru (hovězí, kuřecí) nebo vody
Sůl, muškátový oříšek
Zelená petrželka, pažitka
Postup:
Na másle opečeme cibulku a nakrájený česnek, přidáme květák, který jsme dobře umyli a rozdělili na malé růžičky. Zalijeme vývarem a vaříme dokud květák nezměkne. Osolíme, přidáme muškátový oříšek
Přidáme zakysanou smetanu a prohřejeme, už nevaříme. Menší část polévky můžeme rozmixovat a polévku tak zahustit. Rozlijeme do talířů a pořádně posypeme strouhaným čedarem. Ozdobíme petrželkou nebo pažitkou.
Dobrou chuť!