Suroviny:
- 1 měkký tvaroh (ve vaničce)
- 2 vejce
- 140g mletých loupaných mandlí
- 70g mletého kokosu
- 1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžíce psyllia
- 1/4 lžičky xantanové gumy
- 100g rozpuštěného másla
- Sladidlo dle chuti a preference (ochutnejte těsto) – já dávám 3 lžíce erythritolu a trochu stévie
- Citronová kůra
- Vanilka (lusk nebo přírodní extrakt)
- 1/4 lžičky soli
Postup:
- Včas vyndejte suroviny z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
- V míse smíchejte tvaroh a vejce.
- Máslo rozehřejte a nechte zchladnout.
- Loupané mandle, strouhaný kokos a psyllium umelte v elektrickém mlýnku na kávu.
- Přidejte prášek do pečiva, špetku soli, sladidlo, vanilková semínka nebo přírodní vanilkový extrakt, citronovou kůru a promíchejte.
- Smíchejte tvaroh, vejce, přidejte máslo a nakonec suché suroviny a dobře promíchejte.
- Těsto nechte 15 -20 minut odpočinout, pak mokrýma rukama vytvarujte bochánek a přendejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pokud chcete, potřete rozšlehaným vejce a posypte mandlemi. Já většinou jen sypu mandlemi.
- Pečte na 180°C zhruba 45 minut – 55 minut. Bochánek musí být opravdu dobře upečený, aby nebyl uvnitř mokrý. Vyzkoušejte špejlí, jakmile je suchá, je upečeno.
PS: Já používám mleté mandle (loupané, ale i neloupané) a mletý strouhaný kokos. Pokud použijete koupenou mandlovou nebo kokosovou mouku, je možné, že budete muset přidat množství mouky nebo ubrat tuk. Mouky bývají odtučněné a chovají se v těstě jinak.
Také tvoroh může být hustější nebo řidší, proto přidávejte mouky postupně po částech. Těsto má být husté a hutné, jinak mazanec nebude držet tvar a po upečení bude mazlavý a vlhký.
Psyllium a xantanová guma se přidávají, protože v těstě vytváří strukturu podobnou lepku. Můžete je i vynechat, ale mazanec bude po upečení hutnější a vlhčí. Přesto ale nečekejte těsto stejné jako klasické kynuté, to by vás tento mazanec zklamal.