Tvarohový mazanec

Dub 8, 2020 | Low-Carb recepty

Suroviny:

  • 1 měkký tvaroh (ve vaničce)
  • 2 vejce
  • 140g mletých loupaných mandlí
  • 70g mletého kokosu
  • 1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžíce psyllia 
  • 1/4 lžičky xantanové gumy 
  • 100g rozpuštěného másla
  • Sladidlo dle chuti a preference (ochutnejte těsto) – já dávám 3 lžíce erythritolu a trochu stévie 
  • Citronová kůra 
  • Vanilka (lusk nebo přírodní extrakt)
  • 1/4 lžičky soli

Postup:

  1. Včas vyndejte suroviny z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
  2. V míse smíchejte tvaroh a vejce. 
  3. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. 
  4. Loupané mandle, strouhaný kokos a psyllium umelte v elektrickém mlýnku na kávu. 
  5. Přidejte prášek do pečiva, špetku soli, sladidlo, vanilková semínka nebo přírodní vanilkový extrakt, citronovou kůru a promíchejte.
  6. Smíchejte tvaroh, vejce, přidejte máslo a nakonec suché suroviny a dobře promíchejte. 
  7. Těsto nechte 15 -20 minut odpočinout, pak mokrýma rukama vytvarujte bochánek a přendejte na plech vyložený pečícím papírem.
  8. Pokud chcete, potřete rozšlehaným vejce a posypte mandlemi.  Já většinou jen sypu mandlemi. 
  9. Pečte na 180°C zhruba 45 minut – 55 minut. Bochánek musí být opravdu dobře upečený, aby nebyl uvnitř mokrý. Vyzkoušejte špejlí, jakmile je suchá, je upečeno. 

PS: Já používám mleté mandle (loupané, ale i neloupané) a mletý strouhaný kokos. Pokud použijete koupenou mandlovou nebo kokosovou mouku, je možné, že budete muset přidat množství mouky nebo ubrat tuk. Mouky bývají odtučněné a chovají se v těstě jinak. 

Také tvoroh může být hustější nebo řidší, proto přidávejte mouky postupně po částech. Těsto má být husté a hutné, jinak mazanec nebude držet tvar a po upečení bude mazlavý a vlhký. 

Psyllium a xantanová guma se přidávají, protože v těstě vytváří strukturu podobnou lepku. Můžete je i vynechat, ale mazanec bude po upečení hutnější a vlhčí. Přesto ale nečekejte těsto stejné jako klasické kynuté, to by vás tento mazanec zklamal. 

 

Chcete začít s Low Carb stravováním a nevíte, jak na to? E-mailový kurz Základy LowCarb za 5 dní zdarma vám pomůže. 

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení