Tvarohový mazanec

Dub 8, 2020 | Low-Carb recepty

Suroviny:

  • 1 měkký tvaroh (ve vaničce)
  • 2 vejce
  • 140g mletých loupaných mandlí
  • 70g mletého kokosu
  • 1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžíce psyllia 
  • 1/4 lžičky xantanové gumy 
  • 100g rozpuštěného másla
  • Sladidlo dle chuti a preference (ochutnejte těsto) – já dávám 3 lžíce erythritolu a trochu stévie 
  • Citronová kůra 
  • Vanilka (lusk nebo přírodní extrakt)
  • 1/4 lžičky soli

Postup:

  1. Včas vyndejte suroviny z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
  2. V míse smíchejte tvaroh a vejce. 
  3. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. 
  4. Loupané mandle, strouhaný kokos a psyllium umelte v elektrickém mlýnku na kávu. 
  5. Přidejte prášek do pečiva, špetku soli, sladidlo, vanilková semínka nebo přírodní vanilkový extrakt, citronovou kůru a promíchejte.
  6. Smíchejte tvaroh, vejce, přidejte máslo a nakonec suché suroviny a dobře promíchejte. 
  7. Těsto nechte 15 -20 minut odpočinout, pak mokrýma rukama vytvarujte bochánek a přendejte na plech vyložený pečícím papírem.
  8. Pokud chcete, potřete rozšlehaným vejce a posypte mandlemi.  Já většinou jen sypu mandlemi. 
  9. Pečte na 180°C zhruba 45 minut – 55 minut. Bochánek musí být opravdu dobře upečený, aby nebyl uvnitř mokrý. Vyzkoušejte špejlí, jakmile je suchá, je upečeno. 

PS: Já používám mleté mandle (loupané, ale i neloupané) a mletý strouhaný kokos. Pokud použijete koupenou mandlovou nebo kokosovou mouku, je možné, že budete muset přidat množství mouky nebo ubrat tuk. Mouky bývají odtučněné a chovají se v těstě jinak. 

Také tvoroh může být hustější nebo řidší, proto přidávejte mouky postupně po částech. Těsto má být husté a hutné, jinak mazanec nebude držet tvar a po upečení bude mazlavý a vlhký. 

Psyllium a xantanová guma se přidávají, protože v těstě vytváří strukturu podobnou lepku. Můžete je i vynechat, ale mazanec bude po upečení hutnější a vlhčí. Přesto ale nečekejte těsto stejné jako klasické kynuté, to by vás tento mazanec zklamal. 

 

Chcete začít s Low Carb stravováním a nevíte, jak na to? E-mailový kurz Základy LowCarb za 5 dní zdarma vám pomůže. 

Mohlo by vás také zajímat…

Slaný koláč s kapustou

Slaný koláč s kapustou

Jedno z těch jídel, která můžete neustále obměňovat, upéct s korpusem nebo bez, měnit sýry, přidat šunku, slaninu, houby, sušená rajčata, olivy, semínka nebo bylinky… Pokaždé to může být trochu jiné.  Je to jídlo, které chutná dobře teplé i studené. Můžete si ho vzít...

pokračovat ve čtení
Jak klíčit semínka k jídlu

Jak klíčit semínka k jídlu

Naklíčená semena jsou příjemným zpestřením stravy, zejména v zimě a časně na jaře. Obsahují enzymy v mnohem větším množství než kolik jich je v ovoci a zelenině, vitamíny (zejména B a C), velké množství minerálů, díky naklíčení jsou dobře stravitelná. Klíčit můžete...

pokračovat ve čtení
LC chleba / brusketa

LC chleba / brusketa

Je to chleba? Je to brusketa? Je to sýrová placka? Nevím. Každopádně je to fakt dobré, ochutnejte. Skvělá příloha k polévce nebo salátu, plná bílkovin i tuků. Takže z obyčejné zeleninové polévky nebo salátu máte plnohodnotný chod. Suroviny: 200g strouhané...

pokračovat ve čtení