Zeleninový salát mi přijde něco tak obyčejného, že mě nenapadlo dát sem na blog recept. Ale protože se často ptáte, jakou zálivku použít (když ne tu klasickou z cukru a octa ani kupovanou) a také, jak kombinovat zeleninu, aby to nebylo pořád to samé, tak sem občas nějaký recept na salát přidám.
Dneska je to listový salát se zálivkou z avokáda. Avokádo je v poslední době hit mezi zdravými potravinami. Bohužel pro nás, není to lokální česká zelenina a vy, kdo mě sledujete, víte, že zastávám teorii, bychom měli jíst spíše potraviny, které rostou u nás.
Pěstování avokáda není zrovna ekologická záležitost, i když to není až tak obecně známé jako v případě palmy olejné, je na tom avokádo, pokud jde o pěstování, dost podobně.
Takže se vyhýbám tomu, doporučovat avokádo jako superpotravinu, kterou máme jíst k obědu i večeři… ale jednou za čas, pro zpestření, si ji dát určitě můžete.
Pokud avokádo kupujete jednou za čas, dopřejte si kvalitní, i když dražší, zralé avokádo. V obchodech bývají označená “ready to eat”. Avokádo nesmí být pomačkané, otlačené ani příliš měkké. A počítejte s tím, že je potřeba ho sníst co nejdříve po nákupu, nejlépe do druhého dne. Jinak se vám může stát, že avokádo skončí v koši.
Nezralá avokáda jsou sice levnější, ale nikdy nevíte, kdy a jestli vůbec vám doma dozraje a jestli bude dobré.
Dneska jsem se tedy nějak moc rozepsala, tak pojďme k receptu.
Suroviny:
450g směs různých listových salátů – nebojte se přidat mladé listy ředkviček, červené řepy, baby špenát nebo i nějaké divoké bylinky (ptačinec, bršlici)
6 ks (80g) cherry rajčat
1 ks (100g) menší červené papriky
Zálivka:
1 (150g) střední avokádo
Šťáva z půlky citronu
2 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
Sůl, pepř
Postup:
Listy na salát dobře omyjte a osušte, cherry rajčata a papriku umyjte a nakrájejte. Naservírujte do misky nebo talíře.
Avokádo rozkrojte, vyndejte pecku a dužinu vydlabejte do misky. Rozmačkejte vidličkou, přidejte citronovou šťávu podle chuti, olej, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Vymíchejte do hladka a servírejte se salátem.
Pro ideální LC jídlo přidejte ještě nějakou bílkovinu, nejlépe s nižším obsahem tuku, protože v salátu už tuku máte dost. Třeba grilovaná krůtí prsa nebo opečenou tresku.
Doba přípravy: 15 min
Počet porcí: 2
Výživové hodnoty celého jídla: 2 984 Kj S 38g B 10g T 56g