Salát se zálivkou z avokáda

Kvě 13, 2019 | Low-Carb recepty

Zeleninový salát mi přijde něco tak obyčejného, že mě nenapadlo dát sem na blog recept.  Ale protože se často ptáte, jakou zálivku použít (když ne tu klasickou z cukru a octa ani kupovanou) a také, jak kombinovat zeleninu, aby to nebylo pořád to samé, tak sem občas nějaký recept na salát přidám.

Dneska je to listový salát se zálivkou z avokáda. Avokádo je v poslední době hit mezi zdravými potravinami. Bohužel pro nás, není to lokální česká zelenina a vy, kdo mě sledujete, víte, že zastávám teorii, bychom měli jíst spíše potraviny, které rostou u nás. 

Pěstování avokáda není zrovna ekologická záležitost, i když to není až tak obecně známé jako v případě palmy olejné, je na tom avokádo, pokud jde o pěstování, dost podobně.

Takže se vyhýbám tomu, doporučovat avokádo jako superpotravinu, kterou máme jíst k obědu i večeři… ale jednou za čas, pro zpestření, si ji dát určitě můžete. 

Pokud avokádo kupujete jednou za čas, dopřejte si kvalitní, i když dražší, zralé avokádo. V obchodech bývají označená “ready to eat”. Avokádo nesmí být pomačkané, otlačené ani příliš měkké. A počítejte s tím, že je potřeba ho sníst co nejdříve po nákupu, nejlépe do druhého dne.  Jinak se vám může stát, že avokádo skončí v koši. 

Nezralá avokáda jsou sice levnější, ale nikdy nevíte, kdy a jestli vůbec vám doma dozraje a jestli bude dobré.

Dneska jsem se tedy nějak moc rozepsala, tak pojďme k receptu.

Suroviny:

450g směs různých listových salátů – nebojte se přidat mladé listy ředkviček, červené řepy, baby špenát nebo i nějaké divoké bylinky (ptačinec, bršlici)

6 ks (80g) cherry rajčat

1 ks (100g)  menší červené papriky

Zálivka:

1 (150g) střední avokádo

Šťáva z půlky citronu

2 lžíce olivového oleje

1 stroužek česneku

Sůl, pepř

Postup:

Listy na salát dobře omyjte a osušte, cherry rajčata a papriku umyjte a nakrájejte. Naservírujte do misky nebo talíře.

Avokádo rozkrojte, vyndejte pecku a dužinu vydlabejte do misky. Rozmačkejte vidličkou, přidejte citronovou šťávu podle chuti, olej, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Vymíchejte do hladka a servírejte se salátem.

Pro ideální LC jídlo přidejte ještě nějakou bílkovinu, nejlépe s nižším obsahem tuku, protože v salátu už tuku máte dost. Třeba grilovaná krůtí prsa nebo opečenou tresku. 

Doba přípravy: 15 min

Počet porcí: 2

Výživové hodnoty celého jídla:   2 984 Kj   S 38g   B 10g   T 56g

Chcete začít s LC stravováním? S LC průvodcem a jídelníčkem na 14 dní to zvládnete hravě.

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení