Low-Carb pudink

Kvě 17, 2019 | Low-Carb recepty

Dlouho jsem přemýšlela, jak tento dezert nazvat, jde vlastně o creme brulee, ale bez krusty z karamelizovaného cukru. Zkoušela jsem zkaramelizovat xylitol i erythritol, ale ani jedno mi nezafungovalo.

Myslím, že tento dezert je výborný i bez krusty, ale pokud byste se bez ní nemohli obejít a nedělali to často, posypte povrch malou lžičkou cukru a nechte pod grilem zkaramelizovat. Necelá lžička cukru má 4- 5g cukru. Pak ale neslaďte krém, jinak to budete mít moc sladké.

Tento krém si u nás oblíbily děti, takže jsem ho v poslední době dělala dost často a zkoušela různé poměry vajec, smetany ke šlehání, smetany na vaření, plnotučného mléka. Nejvíc se mi osvědčila smetana na vaření, případně s trochou smetany ke šlehání.

Suroviny:

  • 300 ml smetany na vaření,   100ml smetany ke šlehání 33%
  • 3  žloutky
  • 20g xylitolu
  • Vanilkový lusk nebo extrakt

Postup:

Odměřte smetanu, přidejte semínka z vanilkového lusku – rozkrojte lusk a semínka nožem stáhněte do smetany. Mezitím v misce rozšlehejte žloutky. Bílky dobře oddělte a odstraňte ze žloutků i bílková “poutka”. 

Žloutky rozšlehejte se sladidlem a po částech vmíchejte smetanu. Dobře prošlehejte. Míchejte, dokud se úplně nerozpustí sladidlo.

Směsí naplňte misky z varného skla. Nedávejte je moc plné, ať se vám při přendavání nevylijí.

Misky položte na plech nebo nádoby z varného skla a zalijte je horkou vodou. Voda by měla sahat zhruba do poloviny misky.

Dejte do trouby a pečte na 160 °C zhruba 25 – 30. Upečený krém má nahnědlý povrch a je ztuhlý.

Vyndejte z trouby a nechte dobře zchladnout. Před podáváním vychlaďte v lednici min. 3 hodiny, ideálně přes noc.

A pokud nevíte, jak zpracovat bílky, vyzkoušejte např. Semínkové krekry

Doba přípravy: 10 minut + doba pečení                          Počet porcí: 4

Nutriční hodnoty 1 porce:

E  971 Kj      S 6g  B 5g  T 21g

Chcete začít s nízkosacharidovým stravováním a nevíte, jak na to? Stáhněte si Jak začít Low-Carb

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení