Dlouho jsem přemýšlela, jak tento dezert nazvat, jde vlastně o creme brulee, ale bez krusty z karamelizovaného cukru. Zkoušela jsem zkaramelizovat xylitol i erythritol, ale ani jedno mi nezafungovalo.
Myslím, že tento dezert je výborný i bez krusty, ale pokud byste se bez ní nemohli obejít a nedělali to často, posypte povrch malou lžičkou cukru a nechte pod grilem zkaramelizovat. Necelá lžička cukru má 4- 5g cukru. Pak ale neslaďte krém, jinak to budete mít moc sladké.
Tento krém si u nás oblíbily děti, takže jsem ho v poslední době dělala dost často a zkoušela různé poměry vajec, smetany ke šlehání, smetany na vaření, plnotučného mléka. Nejvíc se mi osvědčila smetana na vaření, případně s trochou smetany ke šlehání.
Suroviny:
- 300 ml smetany na vaření, 100ml smetany ke šlehání 33%
- 3 žloutky
- 20g xylitolu
- Vanilkový lusk nebo extrakt
Postup:
Odměřte smetanu, přidejte semínka z vanilkového lusku – rozkrojte lusk a semínka nožem stáhněte do smetany. Mezitím v misce rozšlehejte žloutky. Bílky dobře oddělte a odstraňte ze žloutků i bílková “poutka”.
Žloutky rozšlehejte se sladidlem a po částech vmíchejte smetanu. Dobře prošlehejte. Míchejte, dokud se úplně nerozpustí sladidlo.
Směsí naplňte misky z varného skla. Nedávejte je moc plné, ať se vám při přendavání nevylijí.
Misky položte na plech nebo nádoby z varného skla a zalijte je horkou vodou. Voda by měla sahat zhruba do poloviny misky.
Dejte do trouby a pečte na 160 °C zhruba 25 – 30. Upečený krém má nahnědlý povrch a je ztuhlý.
Vyndejte z trouby a nechte dobře zchladnout. Před podáváním vychlaďte v lednici min. 3 hodiny, ideálně přes noc.
A pokud nevíte, jak zpracovat bílky, vyzkoušejte např. Semínkové krekry
Doba přípravy: 10 minut + doba pečení Počet porcí: 4
Nutriční hodnoty 1 porce:
E 971 Kj S 6g B 5g T 21g
Chcete začít s nízkosacharidovým stravováním a nevíte, jak na to? Stáhněte si Jak začít Low-Carb