Makový dort s citronovým krémem

  • by

Máme tady další rychlovku a ještě super dobrotu k tomu. Tento dort jsem upekla pro mojí kamarádku k narozeninám. Ne, opravdu jí nebyl jeden rok, jak by to podle svíčky mohlo vypadat :-).

Těsto je z receptu na LC makovník, jen jsem upekla v dortové formě ( 16 cm) a přidala krém. Mák je bohatý na vápník a další minerály a v low-carb receptech se mákem dá nahradit mouka.

 

Těsto na formu  průměru 18 cm:

3 vejce – bílky zvlášť

70g mletého máku

2 lžíce panenského kokosového oleje

2 lžíce xylitolu + kapka stévie (moje dorty jsou méně sladké, upravte podle sebe)

špetka soli

Krém:

250g mascarpone

100g zakysané smetany 16%

2 lžíce citronu

kůra u jednoho biocitronu (nastrouhaná žlutá část)

sladidlo (já dávám jednu lžíci xylitolu, vy upravte podle své chuti)

 

Postup:

Vejce oddělte a z bílku se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh. Vejce rozšlehejte s kokosovým olejem do pěny. Přidejte mletý mák a sladidlo. Umýchejte těsto a postupně opatrně vmíchávejte sníh. Vlijte do vymazané formy a pečte na 160 °C zhruba 20 minut. Vyzkoušejte špejlí – jakmile je suchá, je upečeno.

Dort nechte chvíli zchladnout ve formě, pak opatrně sundejte a nechte úplně vychladnout

Krém:

Vyšlehejte mascarpone,zakysanou smetanu a sladidlo. Vmíchejte citron a nastruhanou citronovou kůru.

Úplně vychladlý dort podélně rozřízněte, potřete krémem a přiklopte vrchní částí. Zbytek krému natřete navrch dortu a ozdobte mákem.

Dobrou chuť!

 

Chcete začít s Low-Carb a nevíte, jak na to? Návod krok za krokem najdete zde. 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *