Tenhle dort je rychlovka, ale chuťově je to bomba. Čokoládová bomba.
Když dort necháte uležet do druhého dne a polijete polevou z čokolády a másla, může vám připomínat sachr. Jen džem jsem vynechala. Možná by šel nahradit rybízovým LC džemem, ale to už stejně nebude opravdový sachr, protože ten je přece s meruňkovou marmeládou.
Suroviny:
- 100 g čokolády min 80%
- 2 vejce pokojové teploty, bílek zvlášť
- 20g másla
- špetka soli
- kdo chce sladší těsto, přidá lžíci xylitolu nebo kapku stévie
Postup:
- Čokoládu nalámeme do misky, přidáme máslo a rozpustíme ve vodní lázni. Necháme zchladnout. Mezitím ušleháme sníh ze 2 bílků. Žloutky postupně vmícháme do čokolády. Vejce i čokoláda musí mít stejnou teplotu, aby se směs nesrazila.
- Do směsi opatrně vmícháme ušlehaný sníh a vylijeme do vymazané dortové formy (průměr cca 18 cm pro nižší dort). Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 min (180°C). Pozor, ať korpus nevysušíte. Vyzkoušejte špejlí. Jakmile vyjde suchá, je upečeno.
- Dort necháme dobře vychladnout (nejlépe na mřížce), ať se nesrazí. Servírujeme s LC ovocem a šlehačkou. Můžeme přelít polevou z čokolády rozpuštěné se lžící másla nebo kokosového tuku.
Dobrou chuť !
PS: Tento recept jsem původně pekla jen z čokolády a vajec. Ale začala jsem přidávat máslo, těsto je pak ještě lepší. A pokud chcete mít dort úplně dokonalý, vyšlejhejte i žloutky pěkně metličkou do bílé pěny. Na mixér je toho dost malé množství, ale v ruce to jde dobře.
Chutnal vám tento recept a chcete se pustit do nízkosacharidového stravování? Stáhněte si zdarma e-mailový kurz Základy LC za 5 dní