Upečte si klasický makovník a nebo ho naplňte krémem a máte dort pro slavnostnější příležitosti.
Mák je bohatý na vápník a další minerály a v low-carb receptech se mákem dá nahradit mouka.
Suroviny:
- Těsto na formu průměru 16 cm:
- 3 vejce – bílky zvlášť
- 70g mletého máku
- 2 lžíce panenského kokosového oleje
- 2 lžíce xylitolu + kapka stévie (moje dorty jsou méně sladké, upravte podle sebe)
- špetka soli
- Krém:
- 250g mascarpone
- 100g zakysané smetany 16%
- citronová šťáva dle chuti (cca 2 lžíce)
- kůra z jednoho biocitronu (nastrouhaná žlutá část)
- sladidlo (já dávám jednu lžíci xylitolu)
Postup:
Vejce oddělte a z bílku se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh. Žloutky rozšlehejte s kokosovým olejem do pěny. Přidejte mletý mák a sladidlo. Umíchejte těsto a postupně opatrně vmíchávejte sníh. Vlijte do vymazané formy a pečte na 160 °C zhruba 20 minut. Vyzkoušejte špejlí – jakmile je suchá, je upečeno.
Dort nechte chvíli zchladnout ve formě, pak opatrně vyndejte a nechte úplně vychladnout.
Krém:
Vyšlehejte mascarpone,zakysanou smetanu a sladidlo. Vmíchejte citron a nastruhanou citronovou kůru.
Úplně vychladlý dort podélně rozřízněte, potřete krémem a přiklopte vrchní částí. Zbytek krému natřete navrch dortu a ozdobte mákem a plátkem citronu.
Dobrou chuť!