Makovník

Čvc 9, 2018 | Low-Carb recepty

Výborná a sytá buchta. S plnou a výraznou chutí máku. Pokud přidáte zakysanou smetanu nebo jogurt, máte skvělou snídani, po které nebudete mít dlouho hlad. Když  si makovník dáte jako dezert po jídle, stačí vám opravdu malý kousíček.

Máte raději méně výraznou chuť máku? Zkuste tento recept. 

Mák je výborným zdrojem vápníku, kterého obsahuje víc než mléko a sýry. Obsahuje množství vitamínů a minerálů – zajímavý je obsah vitamínu E, dále obsahuje draslík, hořčík, železo, fosfor. A také dobře chutná. Tak pokud vás mrzí, že si na LCHF nemůžete dát koláčky nebo buchty s mákem, upečte si makovník.

Suroviny:

  • 130g povoleného másla
  • 6 vajec
  • 100g lískových oříšků mletých na jemno (melu tyčovým mixérem nebo mlýnkem na kávu)
  • 200g mletého máku
  • 30 – 50g sladidla (já dávám xylitol nebo erythritol + trochu stévie) – záleží na vaší chuti, já sladím méně
  • vanilkový lusk nebo přírodní extrakt z vanilky
  • špetka soli
  • podle potřeby lžíce mléka 

Postup: 

Formu (já používám pekáček 20 x 25 cm pro nízkou buchtu) vymažeme tukem a vysypeme trochou mletých oříšků. Můžete vysypat i mletým kokosem. 

Oddělíme žloutky a bílky, ze kterých vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s máslem, sladidlem, špetkou soli, vanilkou. Přidáme pomletý mák a pomleté lískové ořechy. Nakonec opatrně vmícháme sníh a vlejeme do vymazané formy. Těsto by mělo být husté, ale ne drobivé. V případě potřeby vmíchejte lžíci nebo dvě mléka nebo vody. 

Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C zhruba 45 min – zkuste test suché špejle.

Podáváme jen tak nebo s tvarohem, šlehačkou, zakysanou smetanou.

Chcete vědět o LC stravování víc? Stáhněte si zdarma e-mailový kurz Základy LC za 5 dní 

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení