Výborná a sytá buchta. S plnou a výraznou chutí máku. Pokud přidáte zakysanou smetanu nebo jogurt, máte skvělou snídani, po které nebudete mít dlouho hlad. Když si makovník dáte jako dezert po jídle, stačí vám opravdu malý kousíček.
Máte raději méně výraznou chuť máku? Zkuste tento recept.
Mák je výborným zdrojem vápníku, kterého obsahuje víc než mléko a sýry. Obsahuje množství vitamínů a minerálů – zajímavý je obsah vitamínu E, dále obsahuje draslík, hořčík, železo, fosfor. A také dobře chutná. Tak pokud vás mrzí, že si na LCHF nemůžete dát koláčky nebo buchty s mákem, upečte si makovník.
Suroviny:
- 130g povoleného másla
- 6 vajec
- 100g lískových oříšků mletých na jemno (melu tyčovým mixérem nebo mlýnkem na kávu)
- 200g mletého máku
- 30 – 50g sladidla (já dávám xylitol nebo erythritol + trochu stévie) – záleží na vaší chuti, já sladím méně
- vanilkový lusk nebo přírodní extrakt z vanilky
- špetka soli
- podle potřeby lžíce mléka
Postup:
Formu (já používám pekáček 20 x 25 cm pro nízkou buchtu) vymažeme tukem a vysypeme trochou mletých oříšků. Můžete vysypat i mletým kokosem.
Oddělíme žloutky a bílky, ze kterých vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s máslem, sladidlem, špetkou soli, vanilkou. Přidáme pomletý mák a pomleté lískové ořechy. Nakonec opatrně vmícháme sníh a vlejeme do vymazané formy. Těsto by mělo být husté, ale ne drobivé. V případě potřeby vmíchejte lžíci nebo dvě mléka nebo vody.
Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C zhruba 45 min – zkuste test suché špejle.
Podáváme jen tak nebo s tvarohem, šlehačkou, zakysanou smetanou.
Chcete vědět o LC stravování víc? Stáhněte si zdarma e-mailový kurz Základy LC za 5 dní