Makovník

  • by

Toto je dobrý a sytý koláč. Pokud přidáte zakysanou smetanu nebo jogurt, máte skvělou snídani, po které nebudete mít dlouho hlad. Pokud si makovník dáte jako dezert po jídle, stačí vám opravdu malý kousíček.

Mák je výborným zdrojem vápníku, kterého obsahuje víc než mléko a sýry. Obsahuje množství vitamínů a minerálů – zajímavý je obsah vitamínu E, dále obsahuje draslík, hořčík, železo, fosfor. A také dobře chutná. Tak pokud vás mrzí, že si na LCHF nemůžete dát koláčky nebo buchty s mákem, upečte si makovník.

 

Suroviny:

150g másla

6 vajec

100g lískových oříšků mletých na jemno (melu tyčovým mixérem nebo mlýnkem na kávu)

200g mletého máku

30 – 50g sladidla (xylitol, stévie) – záleží na vaší chut, já sladím méně

vanilkový lusk nebo přírodní extrakt z vanilky

špetka soli

Formu vymažeme tukem a vysypeme trochou mletých oříšků. Můžete vysypat i mletým kokosem.

Oddělíme žloutky a bílky, ze kterých vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s máslem, sladidlem, špetkou soli, vanilkou. Přidáme pomletý mák a pomleté lískové ořechy. Nakonec opatrně vmícháme sníh a vlejeme do vymazané formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C zhruba 45 min – zkuste test suché špejle.

Podáváme jen tak nebo s tvarohem, šlehačkou, zakysanou smetanou.

 

Chcete vědět o LC stravování víc? Stáhněte si zdarma Manuál LC

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *