Pečený cheesecake

Led 11, 2019 | Low-Carb recepty

I když někoho může odradit pečení cheesecaku ve vodní lázni, není to těžké. Jen to chce trpělivost při pečení a vydržet s ochutnáváním, dokud cheesecake pořádně nezchladíte v lednici.

Dort můžete péct i jen tak normálně v troubě, ale pečení ve vodní lázni dodá jemnost a sametovost.

Pokud máte rádi korpus, je potřeba ještě jeden krok navíc, ale cheesecake je dobrý i bez něj. 

Korpus: 

  • 120g mandlové mouky
  • 4 lžíce studeného másla
  • 1 lžíce erythritolu
  • špetka soli

Postup:

Máslo nakrájejte na menší kousky a ve větší míse smíchejte se sladidlem, špetkou soli a mandlovou moukou. Rukou mačkejte a vytvořte něco jako drobenku. Tu pak namačkejte do vymazané dortové formy a dejte na pár minut péct do trouby. Pokud nepoužíváte sladidla, erythritol vynechte. Jen korpus nebude tak křupavý – právě erythritol přispívá ke křupavosti.

Suroviny (pro formu o průměru 20 cm):

  • 500 g čerstvého sýra – do originálu patří philadelphia (nahradí ho i jiný krémový sýr např. goldessa, lučina…)
  • 200 g zakysané smetany 16%
  • 2 vejce
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • semínka z vanilkového lusku (extrakt z pravé vanilky)
  • špetka soli
  • 2 lžíce xylitolu + pár kapek stévie (upravte podle chuti, já sladím málo)

Postup: 

  1. Suroviny vyndejte alespoň dvě hodiny předem a nechte je ohřát na pokojovou teplotu.
  2. Všechny suroviny na náplň smíchejte v míse a ručním šlehačem vyšlehejte.
  3. Máslem vymažte  dortovou formu (20 cm) a zvenku jí dobře obalte alobalem. Já používám kulatou nádobu z varného skla, kterou vyložím pečicím papírem a nemusím obalovat zvenku ani vymazávat. Pokud pečicí papír na chvilku namočíte na vody, změkne a jde dobře tvarovat. 
  4. Těsto nalijte do vymazané formy a tu vložte do pekáče s horkou vodou. Pečte v troubě na 150 °C 45 min. Koláč by měl být lehce ztuhlý, ale pořád ještě “ klepavý“. Poté troubu vypněte a koláč nechte v zavřené troubě 15 minut dojít.
  5. Nakonec troubu otevřete a koláč nechte v troubě zchladnout. Pak dejte do lednice a dobře  vychlaďte  (ideálně přes noc). 
  6. Pokud chcete krustu, předpečte ji podle návodu výše a nechte ji malinko zchladnout, než vlijete náplň.
  7. Podávejte s přelivem z jahod, malin nebo rybízu nebo se šlehačkou.
Chcete se pustit do LC a nevíte, jak na to? Stáhněte si zdarma  Základy LC za 5 dní

Mohlo by vás také zajímat…

Slaný koláč s kapustou

Slaný koláč s kapustou

Jedno z těch jídel, která můžete neustále obměňovat, upéct s korpusem nebo bez, měnit sýry, přidat šunku, slaninu, houby, sušená rajčata, olivy, semínka nebo bylinky… Pokaždé to může být trochu jiné.  Je to jídlo, které chutná dobře teplé i studené. Můžete si ho vzít...

pokračovat ve čtení
Jak klíčit semínka k jídlu

Jak klíčit semínka k jídlu

Naklíčená semena jsou příjemným zpestřením stravy, zejména v zimě a časně na jaře. Obsahují enzymy v mnohem větším množství než kolik jich je v ovoci a zelenině, vitamíny (zejména B a C), velké množství minerálů, díky naklíčení jsou dobře stravitelná. Klíčit můžete...

pokračovat ve čtení
LC chleba / brusketa

LC chleba / brusketa

Je to chleba? Je to brusketa? Je to sýrová placka? Nevím. Každopádně je to fakt dobré, ochutnejte. Skvělá příloha k polévce nebo salátu, plná bílkovin i tuků. Takže z obyčejné zeleninové polévky nebo salátu máte plnohodnotný chod. Suroviny: 200g strouhané...

pokračovat ve čtení
Kuřecí maso s kokosovým mlékem

Kuřecí maso s kokosovým mlékem

Suroviny na 1 porci: 150g kuřecího prsa2 lžíce olivového nebo kokosového oleje250g mražené nebo čerstvé zeleniny ( mrkev, zelený hrášek, fazolové lusky, listový špenát, brokolici, vhodná je i cuketa, červená paprika...)100ml kvalitního kokosového mléka kousek (1 cm)...

pokračovat ve čtení