Pomalu pečené maso je jedno z mých oblíbených zimních jídel. A k tomu pečená zelenina. Občas ji rozmixuju a udělám pyré.
Zeleninu, ze které budete dělat na pyré, můžete uvařit, ale já ji většinou přidám péct k masu, má pak výraznější chuť.
Tentokrát jsem dělala dýňovou kaši. Mám raději máslovou dýni, není tak sladká jako třeba hokaido, ale musí se loupat.
Semínka máslové dýně nevyhazujte, mají tenkou slupku a po upražení chutnají moc dobře. Dám je vždycky na chvíli do trouby než trouchu zhnědnou a začnout být křupavá.
Dýně má celkem dost sacharidů (100g máslové dýně 12g sacharidů), ale pokud nejíte striktně keto a nepřeženete to s množstvím, můžete si dýni občas dát.
Suroviny:
- 1 krůtí stehno
- Sůl, pepř, tymián, šalvěj, cibule
- 400 g upečené máslové dýně
- 60 ml Smetana ke šlehání
- 20g Máslo
Postup:
Maso okořeňte a upečte v troubě do měkka. Já mám ráda pomalé pečení, peču při 150°C zhruba 2,5 hodiny. Maso je pak křehké a úplně se rozpadá. Peču v hliněném pekáči, nepřidávám žádný tuk.
Na posledních 30 minut přidejte dýni nakrájenou na menší kousky. Nechte dobře upéct. Pak dýni přendejte do nádoby, ve které se bude dobře mixovat. Já používám tyčový mixér. Přidám máslo a ohřátou smetanu ke šlehání a sůl a rozmixuju.
Dobrou chuť!