LC sýrové krekry

Zář 6, 2018 | Low-Carb recepty

Máte chuť na nějaké nízkosacharidové zobání k večernímu posezení? Potřebujete si vzít něco s sebou na cesty? Máte to mít. Ale pozor, tyto low-carb sýrové sušenky chutnají i běžným strávníkům. Takže pokud čekáte návštěvu, udělejte rovnou dvojitou dávku, ať na vás zbyde :-).

Suroviny:

60g slunečnicových semen umletých na jemno (v elektrickém mlýnku na kávu)

60g mandlové mouky (mandle rozemleté mlýnkem na kávu)

10g mletého lněného semena (opět použijte mlýnek na kávu)

150g  45%  tvrdého sýra (cheddar, eidam, gouda)

60g lučiny (nebo podobného sýra)

1 vejce

1/2 lžičky soli

uzená paprika (nebo jiné koření dle chuti – nasekaný rozmarýn, tymián, česnek, kmín …)

Nejprve umeleme semena a mandle na mouku. Já používám elektrický mlýnek na kávu.  Tvrdý sýr nastrouháme na hrubo a necháme rozehřát na mírném plameni spolu s lučinou. Potřebujeme, aby se hmota úplně roztekla.

Necháme lehce zchladnout a vmícháme mouky ze semen a madlí, sůl a koření. Teprve poté vmícháme vejce a umícháme tužší těsto. Nedávejte vejce do moc horké hmoty.

Těsto přendáme na pečící papír, případně ještě prohněteme rukou. Zakryjeme druhým pečícím papírem a rozválíme tenké těsto (2-3 mm). Čím bude těst

o tenčí, tím křupavější  krekry nakonec budou.

Rozválené těsto nakrájíme na čtverečky (nejprve nakrájíme proužky podélně, pak i příčně) a pečící papír přesuneme na plech. Pečeme při 200°C zhruba 12 minut. Raději ale troubu hlídejte, ať se vám krekry nespálí. Potřebujete ale, aby byly dost upečené a tedy křupavé. Pokud chcete vláčnější krekry, vyndejte o minutku dříve.

Krekry jsou dobré jen tak samotné, můžete si je vzít na cesty. Případně mazat lučinou, obložit šunkou nebo sýrem. Dají se i zamrazit, tím ale ztratí svou křupavost.

Chcete začít s Low- Carb stravováním a nevíte, jak na to? Návod najdete zde. 

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení