Máte chuť na nějaké nízkosacharidové zobání k večernímu posezení? Potřebujete si vzít něco s sebou na cesty? Máte to mít. Ale pozor, tyto low-carb sýrové sušenky chutnají i běžným strávníkům. Takže pokud čekáte návštěvu, udělejte rovnou dvojitou dávku, ať na vás zbyde :-).
Suroviny:
60g slunečnicových semen umletých na jemno (v elektrickém mlýnku na kávu)
60g mandlové mouky (mandle rozemleté mlýnkem na kávu)
10g mletého lněného semena (opět použijte mlýnek na kávu)
150g 45% tvrdého sýra (cheddar, eidam, gouda)
60g lučiny (nebo podobného sýra)
1 vejce
1/2 lžičky soli
uzená paprika (nebo jiné koření dle chuti – nasekaný rozmarýn, tymián, česnek, kmín …)
Nejprve umeleme semena a mandle na mouku. Já používám elektrický mlýnek na kávu. Tvrdý sýr nastrouháme na hrubo a necháme rozehřát na mírném plameni spolu s lučinou. Potřebujeme, aby se hmota úplně roztekla.
Necháme lehce zchladnout a vmícháme mouky ze semen a madlí, sůl a koření. Teprve poté vmícháme vejce a umícháme tužší těsto. Nedávejte vejce do moc horké hmoty.
Těsto přendáme na pečící papír, případně ještě prohněteme rukou. Zakryjeme druhým pečícím papírem a rozválíme tenké těsto (2-3 mm). Čím bude těst
o tenčí, tím křupavější krekry nakonec budou.
Rozválené těsto nakrájíme na čtverečky (nejprve nakrájíme proužky podélně, pak i příčně) a pečící papír přesuneme na plech. Pečeme při 200°C zhruba 12 minut. Raději ale troubu hlídejte, ať se vám krekry nespálí. Potřebujete ale, aby byly dost upečené a tedy křupavé. Pokud chcete vláčnější krekry, vyndejte o minutku dříve.
Krekry jsou dobré jen tak samotné, můžete si je vzít na cesty. Případně mazat lučinou, obložit šunkou nebo sýrem. Dají se i zamrazit, tím ale ztratí svou křupavost.