Pokud čekáte, že tento salát bude chutnat jako bramborový, tak vás tento recept nejspíš zklame, protože květák má prostě jinou chuť i konzistenci než brambory. Pokud to ale berete tak, že si uděláte dobrý květákový salát, určitě se pochutnáte.
Suroviny si přizpůsobte podle svých chutí a zvyklostí, klidně použijte ty, které si dáváte do klasického bramborového salátu. A nebo se inspirujte mým receptem.
Suroviny:
- 1 menší květák
- cibule nakrájená na jemno
- 2 uvařená vejce
- domácí majonéza z jednoho vejce nebo 150g zakysané smetany
- 70g čedaru
- kyselá okurka
- podle chuti můžete přidat další zeleninu, já přidávám čerstvou nebo vařenou kořenovou zeleninu nebo řapíkatý celer, někdy papriku
- sůl, pepř, zelená petrželka, pažitka apod.
- na dochucení vinný nebo jablečný ocet nebo citronová šťáva
Postup:
- Menší květák dobře umyjeme, rozdělíme na růžičky a uvaříme. Já zeleninu nejraději vařím v páře. Pokud vaříte ve vodě, nechte květák dobře okapat.
- Udělejte si domácí majonézu z jednoho vejce a 100 ml oleje (nejlepší je avokádový nebo olivový z pokrutin – nemám příliš výraznou chuť, která by rušila) nebo použijte kupovanou bez přidaného škrobu a cukru.
- V míse smíchejte všechny suroviny, tj. majonézu, uvařený květák, vejce nakrájená na menší kusy, cibuli a čedar nakrájený na kostičky, nakrájenou okurku, případně další zeleninu dle chuti. Osolte, opepřete podle chuti. Můžete přidat trochu citronové šťávy nebo octa.
- Čedar dodá salátu pikantnost. Pokud ho nemáte, můžete vynechat, salát bude jemnější. Můžete použít i jiný sýr.
- Před podáváním nechte vychladit a uležet. Podávat můžete samotné nebo třeba s grilovaným masem nebo smaženým řízkem (pro Low-Carb stravování neobalujte ve strouhance, ale třeba v psylliu, mletém lněném semínku nebo sezamu). Dobrou chuť!