LC sýrové krekry

Zář 6, 2018 | Low-Carb recepty

Máte chuť na nějaké nízkosacharidové zobání k večernímu posezení? Potřebujete si vzít něco s sebou na cesty? Máte to mít. Ale pozor, tyto low-carb sýrové sušenky chutnají i běžným strávníkům. Takže pokud čekáte návštěvu, udělejte rovnou dvojitou dávku, ať na vás zbyde :-).

Suroviny:

60g slunečnicových semen umletých na jemno (v elektrickém mlýnku na kávu)

60g mandlové mouky (mandle rozemleté mlýnkem na kávu)

10g mletého lněného semena (opět použijte mlýnek na kávu)

150g  45%  tvrdého sýra (cheddar, eidam, gouda)

60g lučiny (nebo podobného sýra)

1 vejce

1/2 lžičky soli

uzená paprika (nebo jiné koření dle chuti – nasekaný rozmarýn, tymián, česnek, kmín …)

Nejprve umeleme semena a mandle na mouku. Já používám elektrický mlýnek na kávu.  Tvrdý sýr nastrouháme na hrubo a necháme rozehřát na mírném plameni spolu s lučinou. Potřebujeme, aby se hmota úplně roztekla.

Necháme lehce zchladnout a vmícháme mouky ze semen a madlí, sůl a koření. Teprve poté vmícháme vejce a umícháme tužší těsto. Nedávejte vejce do moc horké hmoty.

Těsto přendáme na pečící papír, případně ještě prohněteme rukou. Zakryjeme druhým pečícím papírem a rozválíme tenké těsto (2-3 mm). Čím bude těst

o tenčí, tím křupavější  krekry nakonec budou.

Rozválené těsto nakrájíme na čtverečky (nejprve nakrájíme proužky podélně, pak i příčně) a pečící papír přesuneme na plech. Pečeme při 200°C zhruba 12 minut. Raději ale troubu hlídejte, ať se vám krekry nespálí. Potřebujete ale, aby byly dost upečené a tedy křupavé. Pokud chcete vláčnější krekry, vyndejte o minutku dříve.

Krekry jsou dobré jen tak samotné, můžete si je vzít na cesty. Případně mazat lučinou, obložit šunkou nebo sýrem. Dají se i zamrazit, tím ale ztratí svou křupavost.

Chcete začít s Low- Carb stravováním a nevíte, jak na to? Návod najdete zde. 

Mohlo by vás také zajímat…

Slaný koláč s kapustou

Slaný koláč s kapustou

Jedno z těch jídel, která můžete neustále obměňovat, upéct s korpusem nebo bez, měnit sýry, přidat šunku, slaninu, houby, sušená rajčata, olivy, semínka nebo bylinky… Pokaždé to může být trochu jiné.  Je to jídlo, které chutná dobře teplé i studené. Můžete si ho vzít...

pokračovat ve čtení
Jak klíčit semínka k jídlu

Jak klíčit semínka k jídlu

Naklíčená semena jsou příjemným zpestřením stravy, zejména v zimě a časně na jaře. Obsahují enzymy v mnohem větším množství než kolik jich je v ovoci a zelenině, vitamíny (zejména B a C), velké množství minerálů, díky naklíčení jsou dobře stravitelná. Klíčit můžete...

pokračovat ve čtení
LC chleba / brusketa

LC chleba / brusketa

Je to chleba? Je to brusketa? Je to sýrová placka? Nevím. Každopádně je to fakt dobré, ochutnejte. Skvělá příloha k polévce nebo salátu, plná bílkovin i tuků. Takže z obyčejné zeleninové polévky nebo salátu máte plnohodnotný chod. Suroviny: 200g strouhané...

pokračovat ve čtení