Pokud jste zajímáte o low carb stravování, určitě víte, že bramborové hranolky jíst nemůžete. Ale víte, že brambory můžete nahradit zeleninou a že jsou výborné? Nebudu vám tvrdit, že chutnají stejně. Mě ale bramborové hranolky nikdy moc nechutnaly, takže ty zeleninové mi přijdou fajn.
Zeleninové hranolky jsou už celkem známé v celerové variantě. Komu ale, stejně jako mě, celer nechutná, může vyzkoušet jinou zeleninu – např. bílou ředkev, pastiňák, kedlubnu, vodnici nebo tuřín. Výborná je i mrkev, červená řepa nebo batát, ale tady musíte dát pozor na vysoký obsah sacharidů (záleží, jestli jste keto, lowcarb nebo cukr free a podle toho si upravte množství a druh zeleniny).
Postup:
Zeleninu omyjte, oloupejte. Nakrájejte na tenké hranolky. V míse smíchejte olivový olej, sůl a koření. Dobrá je paprika, tymián, oregáno, rozmarýn.
Dobře promíchejte a vysypte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě na 180 °C. Doba záleží na druhu zeleniny. Nebojte se nechat hranolky pořádně propéct a zhnědnout.
Na fotce jsou hranolky z bílé ředkve s olivovým olejem, posypané paprikou, pepřem a solí. Pekla jsem zhruba 40 min na 180°C.
Nezapomeňte si udělat domácí majonézu a nebude vám ke štěstí chybět vůbec nic :-).
Chcete se pustit do Low-Carb stravování a nevíte, jak začít? E-mailový kurz Základy LC za 5 dní vás provede prvními kroky a je zdarma.