Květákový salát s majonézou a čedarem

Zář 13, 2018 | Low-Carb recepty

Pokud čekáte, že tento salát bude chutnat jako bramborový, tak vás tento recept nejspíš zklame, protože květák má prostě jinou chuť i konzistenci než brambory. Pokud to ale berete tak, že si uděláte dobrý květákový salát, určitě se pochutnáte.

Suroviny si přizpůsobte podle svých chutí a zvyklostí, klidně použijte ty, které si dáváte do klasického bramborového salátu. A nebo se inspirujte mým receptem.

Suroviny:

  • 1 menší květák
  • cibule nakrájená na jemno
  • 2 uvařená vejce
  • domácí majonéza z jednoho vejce nebo 150g zakysané smetany
  • 70g čedaru
  • kyselá okurka 
  • podle chuti můžete přidat další zeleninu, já přidávám čerstvou nebo vařenou kořenovou zeleninu nebo řapíkatý celer, někdy papriku 
  • sůl, pepř, zelená petrželka, pažitka apod.
  • na dochucení vinný nebo jablečný ocet nebo citronová šťáva

Postup:

  1. Menší květák dobře umyjeme, rozdělíme na růžičky a uvaříme. Já zeleninu nejraději vařím v páře. Pokud vaříte ve vodě, nechte květák dobře okapat.
  2. Udělejte si domácí majonézu z jednoho vejce a 100 ml oleje (nejlepší je avokádový nebo olivový z pokrutin – nemám příliš výraznou chuť, která by rušila) nebo použijte kupovanou bez přidaného škrobu a cukru.
  3. V míse smíchejte všechny suroviny, tj. majonézu, uvařený květák, vejce nakrájená na menší kusy, cibuli a čedar nakrájený na kostičky, nakrájenou okurku, případně další zeleninu dle chuti.  Osolte, opepřete podle chuti. Můžete přidat trochu citronové šťávy nebo octa. 
  4. Čedar dodá salátu pikantnost. Pokud ho nemáte, můžete vynechat, salát bude jemnější. Můžete použít i jiný sýr. 
  5. Před podáváním nechte vychladit a uležet. Podávat můžete samotné nebo třeba s grilovaným masem nebo smaženým řízkem (pro Low-Carb stravování neobalujte ve strouhance, ale třeba v psylliu, mletém lněném semínku nebo sezamu).  Dobrou chuť!

     

Mohlo by vás také zajímat…

Slaný koláč s kapustou

Slaný koláč s kapustou

Jedno z těch jídel, která můžete neustále obměňovat, upéct s korpusem nebo bez, měnit sýry, přidat šunku, slaninu, houby, sušená rajčata, olivy, semínka nebo bylinky… Pokaždé to může být trochu jiné.  Je to jídlo, které chutná dobře teplé i studené. Můžete si ho vzít...

pokračovat ve čtení
Jak klíčit semínka k jídlu

Jak klíčit semínka k jídlu

Naklíčená semena jsou příjemným zpestřením stravy, zejména v zimě a časně na jaře. Obsahují enzymy v mnohem větším množství než kolik jich je v ovoci a zelenině, vitamíny (zejména B a C), velké množství minerálů, díky naklíčení jsou dobře stravitelná. Klíčit můžete...

pokračovat ve čtení
LC chleba / brusketa

LC chleba / brusketa

Je to chleba? Je to brusketa? Je to sýrová placka? Nevím. Každopádně je to fakt dobré, ochutnejte. Skvělá příloha k polévce nebo salátu, plná bílkovin i tuků. Takže z obyčejné zeleninové polévky nebo salátu máte plnohodnotný chod. Suroviny: 200g strouhané...

pokračovat ve čtení