Hmmm… pekanové ořechy, dýně, skořice a cheesecake? Může být něco lepšího na nadcházející podzimní dny? Za mě říkám, že jen těžko.
Inspirovala jsem se podle tohoto receptu.
Moje verze je zde:
Suroviny:
korpus:
1 a 1/2 hrnku pekanových (nebo vlašských) ořechů
1 bílek
1 lžička xylitolu
náplň:
200g dýňového pyré
3 vejce
250g tučného tvarohu ve vaničce
200g čerstvého sýra (já měla goldessu, můžete dát lučinu, palouček apod.)
2 lžíce xylitolu + kapka stévie (ochutnejte a oslaďte podle sebe)
2 lžičky skořice (případně mletý badyán, muškátový oříšek, mletý zázvor)
Postup:
Pekanové ořechy rozmixujte v mixéru. Nemusí být na mouku, nejlepší se mi zdá velikost zhruba cukru krupice. Smíchejte s jedním bílkem a lžičkou xylitolu. Těsto namačkejte do vymazané formy o rozměrech cca 20 cm. Můžete použít i jiné ořechy, ale ty pekany s dýní vyloženě ladí.
Dýňové pyré získáte tak, že upečete hokkaido do měkka a rozmixujete tyčovým mixérem. Pyré si můžete připravit předem, v lednici den dva vydrží a dá se dobře zmrazit (třeba když vám zbyde upečená dýně z jiného jídla).
Pečte v troubě na 200°C zhruba 10 minut. Nechte vychladnout, než na to nalijete tvarohovou směs.
V míse vyšlehejte všechny suroviny na náplň – dejte pozor, aby měly pokojovou teplotu. Nalijte na vychladlý korpus a dejte péct do trouby na 180°C – pečte zhruba 50 minut, pak nechte ve vypnuté zavřené troubě 30 minut dojít. Teprve pak vyndejte a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Pak ještě nechte pár hodin vychladit v lednici, klidně do druhého dne.
Podávejte samotné nebo se šlehačkou a pořádně si to vychutnejte.
Dobrou chuť!