Dýňové rohlíčky

Zář 14, 2018 | Low-Carb recepty

Dneska se s vámi podělím o další recept, který měl u nás velký úspěch.  Byla jsem ráda, že jsem vůbec stihla ochutnat :-). Takže doporučuji upéct hned dvojitou dávku, pokud chcete, aby vám zbylo i na další den.

Moje děti nejí low-carb, ale ráda jim občas dávám na svačinu do školy různé low-carb pečivo nebo low carb sladkosti a dezerty.  Je to zdravější a výživnější varianta než klasické sladké pečivo a sušenky.

Originál tohoto receptu najdete zde.

Pokud umíte anglicky, tak se můžete držet orignálu. Pro vás ostatní mám moji upravenou verzi.

Oproti originálu jsem dala více dýňového pyré, méně sladidla a nepřidávala jsem žádnou vodu. Hotové rohlíčky jsem nezdobila polevou z lučiny, ale mandlovým máslem. Rohlíčky jsou dobré i jen tak, bez polevy.

Suroviny:

1 hrnek (cca 160 g) dýňového pyré

půl hrnečku (60 g) kokosové mouky (strouhaný kokos umletý mlýnkem na kávu)

50 g rozpuštěného másla

1 vejce

1/2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva

špetka soli

2 zarovnané lžíce psyllia

případně přidejte 1 lžíci xylitolu nebo pár kapek stevie (upravte podle své chuti, já nepřislazuji, dýně mi přijde dost sladká)

2 lžičky perníkového koření nebo jen skořice (nebo dle originální receptu mix mletého hřebíčku, skořice, zázvoru, muškátového oříšku a nového koření)

Postup: 

Nejprve potřebujeme dýňové pyré. Já to dělám tak, že dýni (hokaido) dobře umyju, rozkrojím na půl a vyndám semena. Nakrájím na měsíčky a ty upeču v troubě do měkka. Po vychladnutí rozmixuji tyčovým mixérem. Dýňové pyré se dá dobře zamrazit a v případě potřeby jen vyndat a nechat rozmrazit.

Dýni můžete i uvařit ve vodě, nechte ji pak ale dobře okapat. Její chuť bude ale vodovější a ne tak sladká.

Vychladlé dýňové pyré rozmixujte s máslem, vejcem a sladidlem. V misce smíchejte všechny ostatní sypké suroviny. Psyllium můžete umlít v mlýnku na kávu, ale není to nutné.

Nakonec dobře promíchejte sypké suroviny a dýňovou směs. Pokud by bylo těsto moc suché, přidejte kapku vody. Pokud byste měli vodovější dýni, mohlo by se stát, že budete mít řídké těsto. To pak musíte zahustit psylliem a kokosovou moukou.

Výsledné těsto se dá dobře tvarovat. Pomůže vám, když si namočíte ruce a tvarujete „rohlíčky“. Jedna dávka vystačí na 6 kusů.

Pečte v troubě na 200 °c zhruba 20 minut. Hlídejte, ať rohlíčky nespálíte. Musí být ale dobře upečené, jinak budou vevnitř vlhké a mazlavé. Nechte vychladnout a případně ozdobte polevou z čerstvého sýra, mandlového másla nebo rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou.

Dobrou chuť!

Začínáte? Stáhněte si manuál Jak na Low-Carb?

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení