Dýňové rohlíčky

Zář 14, 2018 | Low-Carb recepty

Dneska se s vámi podělím o další recept, který měl u nás velký úspěch.  Byla jsem ráda, že jsem vůbec stihla ochutnat :-). Takže doporučuji upéct hned dvojitou dávku, pokud chcete, aby vám zbylo i na další den.

Moje děti nejí low-carb, ale ráda jim občas dávám na svačinu do školy různé low-carb pečivo nebo low carb sladkosti a dezerty.  Je to zdravější a výživnější varianta než klasické sladké pečivo a sušenky.

Originál tohoto receptu najdete zde.

Pokud umíte anglicky, tak se můžete držet orignálu. Pro vás ostatní mám moji upravenou verzi.

Oproti originálu jsem dala více dýňového pyré, méně sladidla a nepřidávala jsem žádnou vodu. Hotové rohlíčky jsem nezdobila polevou z lučiny, ale mandlovým máslem. Rohlíčky jsou dobré i jen tak, bez polevy.

Suroviny:

1 hrnek (cca 160 g) dýňového pyré

půl hrnečku (60 g) kokosové mouky (strouhaný kokos umletý mlýnkem na kávu)

50 g rozpuštěného másla

1 vejce

1/2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva

špetka soli

2 zarovnané lžíce psyllia

případně přidejte 1 lžíci xylitolu nebo pár kapek stevie (upravte podle své chuti, já nepřislazuji, dýně mi přijde dost sladká)

2 lžičky perníkového koření nebo jen skořice (nebo dle originální receptu mix mletého hřebíčku, skořice, zázvoru, muškátového oříšku a nového koření)

Postup: 

Nejprve potřebujeme dýňové pyré. Já to dělám tak, že dýni (hokaido) dobře umyju, rozkrojím na půl a vyndám semena. Nakrájím na měsíčky a ty upeču v troubě do měkka. Po vychladnutí rozmixuji tyčovým mixérem. Dýňové pyré se dá dobře zamrazit a v případě potřeby jen vyndat a nechat rozmrazit.

Dýni můžete i uvařit ve vodě, nechte ji pak ale dobře okapat. Její chuť bude ale vodovější a ne tak sladká.

Vychladlé dýňové pyré rozmixujte s máslem, vejcem a sladidlem. V misce smíchejte všechny ostatní sypké suroviny. Psyllium můžete umlít v mlýnku na kávu, ale není to nutné.

Nakonec dobře promíchejte sypké suroviny a dýňovou směs. Pokud by bylo těsto moc suché, přidejte kapku vody. Pokud byste měli vodovější dýni, mohlo by se stát, že budete mít řídké těsto. To pak musíte zahustit psylliem a kokosovou moukou.

Výsledné těsto se dá dobře tvarovat. Pomůže vám, když si namočíte ruce a tvarujete „rohlíčky“. Jedna dávka vystačí na 6 kusů.

Pečte v troubě na 200 °c zhruba 20 minut. Hlídejte, ať rohlíčky nespálíte. Musí být ale dobře upečené, jinak budou vevnitř vlhké a mazlavé. Nechte vychladnout a případně ozdobte polevou z čerstvého sýra, mandlového másla nebo rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou.

Dobrou chuť!

Začínáte? Stáhněte si manuál Jak na Low-Carb?

Mohlo by vás také zajímat…

Slaný koláč s kapustou

Slaný koláč s kapustou

Jedno z těch jídel, která můžete neustále obměňovat, upéct s korpusem nebo bez, měnit sýry, přidat šunku, slaninu, houby, sušená rajčata, olivy, semínka nebo bylinky… Pokaždé to může být trochu jiné.  Je to jídlo, které chutná dobře teplé i studené. Můžete si ho vzít...

pokračovat ve čtení
Jak klíčit semínka k jídlu

Jak klíčit semínka k jídlu

Naklíčená semena jsou příjemným zpestřením stravy, zejména v zimě a časně na jaře. Obsahují enzymy v mnohem větším množství než kolik jich je v ovoci a zelenině, vitamíny (zejména B a C), velké množství minerálů, díky naklíčení jsou dobře stravitelná. Klíčit můžete...

pokračovat ve čtení
LC chleba / brusketa

LC chleba / brusketa

Je to chleba? Je to brusketa? Je to sýrová placka? Nevím. Každopádně je to fakt dobré, ochutnejte. Skvělá příloha k polévce nebo salátu, plná bílkovin i tuků. Takže z obyčejné zeleninové polévky nebo salátu máte plnohodnotný chod. Suroviny: 200g strouhané...

pokračovat ve čtení