Dneska se s vámi podělím o další recept, který měl u nás velký úspěch. Byla jsem ráda, že jsem vůbec stihla ochutnat :-). Takže doporučuji upéct hned dvojitou dávku, pokud chcete, aby vám zbylo i na další den.
Moje děti nejí low-carb, ale ráda jim občas dávám na svačinu do školy různé low-carb pečivo nebo low carb sladkosti a dezerty. Je to zdravější a výživnější varianta než klasické sladké pečivo a sušenky.
Originál tohoto receptu najdete zde.
Pokud umíte anglicky, tak se můžete držet orignálu. Pro vás ostatní mám moji upravenou verzi.
Oproti originálu jsem dala více dýňového pyré, méně sladidla a nepřidávala jsem žádnou vodu. Hotové rohlíčky jsem nezdobila polevou z lučiny, ale mandlovým máslem. Rohlíčky jsou dobré i jen tak, bez polevy.
Suroviny:
1 hrnek (cca 160 g) dýňového pyré
půl hrnečku (60 g) kokosové mouky (strouhaný kokos umletý mlýnkem na kávu)
50 g rozpuštěného másla
1 vejce
1/2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
špetka soli
2 zarovnané lžíce psyllia
případně přidejte 1 lžíci xylitolu nebo pár kapek stevie (upravte podle své chuti, já nepřislazuji, dýně mi přijde dost sladká)
2 lžičky perníkového koření nebo jen skořice (nebo dle originální receptu mix mletého hřebíčku, skořice, zázvoru, muškátového oříšku a nového koření)
Postup:
Nejprve potřebujeme dýňové pyré. Já to dělám tak, že dýni (hokaido) dobře umyju, rozkrojím na půl a vyndám semena. Nakrájím na měsíčky a ty upeču v troubě do měkka. Po vychladnutí rozmixuji tyčovým mixérem. Dýňové pyré se dá dobře zamrazit a v případě potřeby jen vyndat a nechat rozmrazit.
Dýni můžete i uvařit ve vodě, nechte ji pak ale dobře okapat. Její chuť bude ale vodovější a ne tak sladká.
Vychladlé dýňové pyré rozmixujte s máslem, vejcem a sladidlem. V misce smíchejte všechny ostatní sypké suroviny. Psyllium můžete umlít v mlýnku na kávu, ale není to nutné.
Nakonec dobře promíchejte sypké suroviny a dýňovou směs. Pokud by bylo těsto moc suché, přidejte kapku vody. Pokud byste měli vodovější dýni, mohlo by se stát, že budete mít řídké těsto. To pak musíte zahustit psylliem a kokosovou moukou.
Výsledné těsto se dá dobře tvarovat. Pomůže vám, když si namočíte ruce a tvarujete „rohlíčky“. Jedna dávka vystačí na 6 kusů.
Pečte v troubě na 200 °c zhruba 20 minut. Hlídejte, ať rohlíčky nespálíte. Musí být ale dobře upečené, jinak budou vevnitř vlhké a mazlavé. Nechte vychladnout a případně ozdobte polevou z čerstvého sýra, mandlového másla nebo rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou.
Dobrou chuť!