Skořicové šneky z kynutého těsta znáte určitě všichni. Běžně si je kupujeme v pekárnách, když máme hlad nebo nás honí mlsná. My teda už ne, že? Nejen, že klasické pečivo nejíme, ale mlsná už nás nehoní :-).
Ale pokud se vám přeci jen po šnecích stýská nebo chcete nějakou změnu třeba k snídani, udělejte si LC variantu. Není to nic těžkého a věřím, že si pochutnáte.
Upečení šneci vydrží pár dní v lednici, můžete je i zamrazit a před podáváním lehce rozpéct v troubě.
Základem je klasické „fat-head“ těsto, ze kterého se v low-carb dělá sladké i slané pečivo a které se používá i jako základ na pizzu.
Do těsta se místo mouky dává mandlová nebo kokosová mouka. Já v tomto případě použila kokosovou mouku. Pokud byste chtěli použít mandlovou mouku, budete jí potřebovat víc, protože míň saje než mouka kokosová.
Suroviny (asi 7 malých šneků):
těsto:
125g strouhané mozzarelly
20g lučiny nebo jiného čerstvého sýra
2 lžičky xylitolu (můžete nahradit stévií)
30g kokosové mouky (strouhaný kokos rozemelu v mlýnku na kávu na jemno)
1 lžička vinného kamene (prášku do pečiva)
špetka soli
1 větší vejce
náplň:
2 lžičky mleté skořice
1 lžička xylitolu
1 lžíce másla
Poleva:
1 lžíce lučiny nebo jiného čerstvého sýra
kapka stévie
1 lžíce šlehačky
Postup:
V hrnci na malém plameni rozehřejte mozzarellu, lučinu a xylitol. Míchejte, dokud se vše nerozpustí. Sundejte z plamene a nechte lehce zchladnout.
Kokosovou mouku smícháme s vinným kamenem a špetkou soli a vmícháme do „těsta“. Já to dělám v tom samém hrnci. Nakonec vmícháme vejce – pozor těsto musí být vychladlé a vejce by mělo mít pokojovou teplotu, aby se těsto nesrazilo.
Propracujeme těsto, mělo by být pružné a držet tvar. Pokud se vám zdá řídké, musíte přidat kokosovou mouku nebo lžičku psyllia. Husté těsto můžete naředit šlehačkou.
Těsto vyklopíme na pečící papír, přiklopíme druhým pečícím papírem a vyválíme tenký plát. Vrchní pečící papír sundáme. Mezitím rozehřejeme máslo s xylitolem a skořicí a rozetřeme na těsto. Pokud chcete, můžete posypat i nakrájenými ořechy nebo mandlemi.
Nyní máslo dobře rozetřeme na vyválené těsto a opatrně pomocí spodního pečícího papíru srolujeme roládu. Nakrájíme na kolečko o šířce asi 1 cm a dáme do trouby upéct (180 °C asi 15 minut). Necháme vychladnout n plechu. Případně zdobíme polevou – smíchame lučinu, šlehačku a sladidlo a šneky potřeme.
Šneky můžete plnit i sekanými ořechy nebo v másle rozpusti místo skořice 70% čokoládu nebo kakao. Jistě máte své oblíbené variaty šneků, s tím si určitě poradíte.
Dobrou chuť!