Čokoládový dort ze tří surovin

Srp 16, 2018 | Low-Carb recepty

Tenhle dort je rychlovka, ale chuťově je to bomba. Čokoládová bomba.

Když dort necháte uležet do druhého dne a polijete polevou z čokolády a másla, může vám připomínat sachr. Jen džem jsem vynechala. Možná by šel nahradit rybízovým LC džemem, ale to už stejně nebude opravdový sachr, protože ten je přece s meruňkovou marmeládou. 

Suroviny:

  • 100 g čokolády min 80%
  • 2 vejce pokojové teploty, bílek zvlášť
  • 20g másla
  • špetka soli
  • kdo chce sladší těsto,  přidá lžíci xylitolu nebo kapku stévie

Postup:

  1. Čokoládu nalámeme do misky, přidáme máslo a rozpustíme ve vodní lázni. Necháme zchladnout. Mezitím ušleháme sníh ze 2 bílků. Žloutky postupně vmícháme do čokolády. Vejce i čokoláda musí mít stejnou teplotu, aby se směs nesrazila.
  2. Do směsi opatrně vmícháme ušlehaný sníh a vylijeme do vymazané dortové formy (průměr cca 18 cm pro nižší dort). Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 min (180°C). Pozor, ať korpus nevysušíte. Vyzkoušejte špejlí. Jakmile vyjde suchá, je upečeno.
  3. Dort necháme dobře vychladnout (nejlépe na mřížce), ať se nesrazí. Servírujeme s LC ovocem a šlehačkou.  Můžeme přelít polevou z čokolády rozpuštěné se lžící másla nebo kokosového tuku.

Dobrou chuť !

PS: Tento recept jsem původně pekla jen z čokolády a vajec.  Ale začala jsem přidávat máslo, těsto je pak ještě lepší. A pokud chcete mít dort úplně dokonalý, vyšlejhejte i žloutky pěkně metličkou do bílé pěny. Na mixér je toho dost malé množství, ale v ruce to jde dobře. 

 

Chutnal vám tento recept a chcete se pustit do nízkosacharidového stravování? Stáhněte si zdarma e-mailový kurz Základy LC za 5 dní 

Mohlo by vás také zajímat…

Slaný koláč s kapustou

Slaný koláč s kapustou

Jedno z těch jídel, která můžete neustále obměňovat, upéct s korpusem nebo bez, měnit sýry, přidat šunku, slaninu, houby, sušená rajčata, olivy, semínka nebo bylinky… Pokaždé to může být trochu jiné.  Je to jídlo, které chutná dobře teplé i studené. Můžete si ho vzít...

pokračovat ve čtení
Jak klíčit semínka k jídlu

Jak klíčit semínka k jídlu

Naklíčená semena jsou příjemným zpestřením stravy, zejména v zimě a časně na jaře. Obsahují enzymy v mnohem větším množství než kolik jich je v ovoci a zelenině, vitamíny (zejména B a C), velké množství minerálů, díky naklíčení jsou dobře stravitelná. Klíčit můžete...

pokračovat ve čtení
LC chleba / brusketa

LC chleba / brusketa

Je to chleba? Je to brusketa? Je to sýrová placka? Nevím. Každopádně je to fakt dobré, ochutnejte. Skvělá příloha k polévce nebo salátu, plná bílkovin i tuků. Takže z obyčejné zeleninové polévky nebo salátu máte plnohodnotný chod. Suroviny: 200g strouhané...

pokračovat ve čtení
Kuřecí maso s kokosovým mlékem

Kuřecí maso s kokosovým mlékem

Suroviny na 1 porci: 150g kuřecího prsa2 lžíce olivového nebo kokosového oleje250g mražené nebo čerstvé zeleniny ( mrkev, zelený hrášek, fazolové lusky, listový špenát, brokolici, vhodná je i cuketa, červená paprika...)100ml kvalitního kokosového mléka kousek (1 cm)...

pokračovat ve čtení