Baba Ganoush – pomazánka z lilku

Srp 22, 2018 | Low-Carb recepty

Baba Ganoush je arabská pomazánka z pečeného lilku. Sama o sobě se skvěle hodí do LC stravování. Jen pita chleba, se kterým se často podává, musíte vyměnit za LC pečivo.

Klidně ale můžete pečivo vynechat a dát si baba ganoush jako přílohu k nějakému masu. Nebo jen tak samotné. Je dost vydatné i výživné, takže strádat rozhodně nebudete.

Správně se lilek na tuto pomazánku připravuje tak, že se vezme celý lilek, propíchá vidličkou a opeče nad plamenem (pokud máte plynový sporák) nebo ogriluje v troubě, pak nechá zapařit v igelitovém pytlíku a následně oloupe.

Na pomazánku se použije jen lilek bez slupky. No, už víte, že já si na nějaké složitosti a zdlouhavé přípravy nepotrpím, takže to dělám tak, že lilek dobře omyju, nakrájím na kolečka a opeču v troubě do měkka. Na pomazánku pak použiju i se slupkou.

Velký lilek nechávám vypotit. To dělám tak, že nakrájená kolečka lilku posolím z obou stran a nechám cca 20 minut být vypotit. Lilek pak osuším papírovou utěrkou a dám do trouby. Menší lilek používám bez vypocení. Když si můžu vybrat, kupuju raději menší lilek.

Suroviny:

1 střední lilek (cca 200g)

olivový olej

1 stroužek česneku

2 lžíce jogurtu nebo zakysané smetany

1 lžíce tahini (sezamová pasta – koupíte ve zdravé výživě i vetším supermarketu)

1 lžíce citronové šťávy

sůl

Lilek nakrájím na kolečka, osolím a nechám vypotit. Po 20 minutách osuším a vyskládám na plech vyložený pečícím papírem. Lehce zakápnu olivovým olejem a peču na 180°C do měkka (cca 20 – 30 minut). Lilek nespalte, ať nezhořkne.

Upečený lilek rozmíchám vidličkou v misce s tahiny, jogurtem, česnek a citronovou šťávou. Podle chuti přisolte, pokud jste ale nechávali lilek vypotit, zůstane slaný, tak solte opatrně.

Servírujte v misce zakapané olivovým olejem, případně s čerstvým koriandrem.

Dobrou chuť.

Chcete začít s Low-Carb a nevíte, jak na to? Návod krok za krokem najdete zde. 

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení