Baba Ganoush – pomazánka z lilku

Srp 22, 2018 | Low-Carb recepty

Baba Ganoush je arabská pomazánka z pečeného lilku. Sama o sobě se skvěle hodí do LC stravování. Jen pita chleba, se kterým se často podává, musíte vyměnit za LC pečivo.

Klidně ale můžete pečivo vynechat a dát si baba ganoush jako přílohu k nějakému masu. Nebo jen tak samotné. Je dost vydatné i výživné, takže strádat rozhodně nebudete.

Správně se lilek na tuto pomazánku připravuje tak, že se vezme celý lilek, propíchá vidličkou a opeče nad plamenem (pokud máte plynový sporák) nebo ogriluje v troubě, pak nechá zapařit v igelitovém pytlíku a následně oloupe.

Na pomazánku se použije jen lilek bez slupky. No, už víte, že já si na nějaké složitosti a zdlouhavé přípravy nepotrpím, takže to dělám tak, že lilek dobře omyju, nakrájím na kolečka a opeču v troubě do měkka. Na pomazánku pak použiju i se slupkou.

Velký lilek nechávám vypotit. To dělám tak, že nakrájená kolečka lilku posolím z obou stran a nechám cca 20 minut být vypotit. Lilek pak osuším papírovou utěrkou a dám do trouby. Menší lilek používám bez vypocení. Když si můžu vybrat, kupuju raději menší lilek.

Suroviny:

1 střední lilek (cca 200g)

olivový olej

1 stroužek česneku

2 lžíce jogurtu nebo zakysané smetany

1 lžíce tahini (sezamová pasta – koupíte ve zdravé výživě i vetším supermarketu)

1 lžíce citronové šťávy

sůl

Lilek nakrájím na kolečka, osolím a nechám vypotit. Po 20 minutách osuším a vyskládám na plech vyložený pečícím papírem. Lehce zakápnu olivovým olejem a peču na 180°C do měkka (cca 20 – 30 minut). Lilek nespalte, ať nezhořkne.

Upečený lilek rozmíchám vidličkou v misce s tahiny, jogurtem, česnek a citronovou šťávou. Podle chuti přisolte, pokud jste ale nechávali lilek vypotit, zůstane slaný, tak solte opatrně.

Servírujte v misce zakapané olivovým olejem, případně s čerstvým koriandrem.

Dobrou chuť.

Chcete začít s Low-Carb a nevíte, jak na to? Návod krok za krokem najdete zde. 

Mohlo by vás také zajímat…

Slaný koláč s kapustou

Slaný koláč s kapustou

Jedno z těch jídel, která můžete neustále obměňovat, upéct s korpusem nebo bez, měnit sýry, přidat šunku, slaninu, houby, sušená rajčata, olivy, semínka nebo bylinky… Pokaždé to může být trochu jiné.  Je to jídlo, které chutná dobře teplé i studené. Můžete si ho vzít...

pokračovat ve čtení
Jak klíčit semínka k jídlu

Jak klíčit semínka k jídlu

Naklíčená semena jsou příjemným zpestřením stravy, zejména v zimě a časně na jaře. Obsahují enzymy v mnohem větším množství než kolik jich je v ovoci a zelenině, vitamíny (zejména B a C), velké množství minerálů, díky naklíčení jsou dobře stravitelná. Klíčit můžete...

pokračovat ve čtení
LC chleba / brusketa

LC chleba / brusketa

Je to chleba? Je to brusketa? Je to sýrová placka? Nevím. Každopádně je to fakt dobré, ochutnejte. Skvělá příloha k polévce nebo salátu, plná bílkovin i tuků. Takže z obyčejné zeleninové polévky nebo salátu máte plnohodnotný chod. Suroviny: 200g strouhané...

pokračovat ve čtení