Baba Ganoush je arabská pomazánka z pečeného lilku. Sama o sobě se skvěle hodí do LC stravování. Jen pita chleba, se kterým se často podává, musíte vyměnit za LC pečivo.
Klidně ale můžete pečivo vynechat a dát si baba ganoush jako přílohu k nějakému masu. Nebo jen tak samotné. Je dost vydatné i výživné, takže strádat rozhodně nebudete.
Správně se lilek na tuto pomazánku připravuje tak, že se vezme celý lilek, propíchá vidličkou a opeče nad plamenem (pokud máte plynový sporák) nebo ogriluje v troubě, pak nechá zapařit v igelitovém pytlíku a následně oloupe.
Na pomazánku se použije jen lilek bez slupky. No, už víte, že já si na nějaké složitosti a zdlouhavé přípravy nepotrpím, takže to dělám tak, že lilek dobře omyju, nakrájím na kolečka a opeču v troubě do měkka. Na pomazánku pak použiju i se slupkou.
Velký lilek nechávám vypotit. To dělám tak, že nakrájená kolečka lilku posolím z obou stran a nechám cca 20 minut být vypotit. Lilek pak osuším papírovou utěrkou a dám do trouby. Menší lilek používám bez vypocení. Když si můžu vybrat, kupuju raději menší lilek.
Suroviny:
1 střední lilek (cca 200g)
olivový olej
1 stroužek česneku
2 lžíce jogurtu nebo zakysané smetany
1 lžíce tahini (sezamová pasta – koupíte ve zdravé výživě i vetším supermarketu)
1 lžíce citronové šťávy
sůl
Lilek nakrájím na kolečka, osolím a nechám vypotit. Po 20 minutách osuším a vyskládám na plech vyložený pečícím papírem. Lehce zakápnu olivovým olejem a peču na 180°C do měkka (cca 20 – 30 minut). Lilek nespalte, ať nezhořkne.
Upečený lilek rozmíchám vidličkou v misce s tahiny, jogurtem, česnek a citronovou šťávou. Podle chuti přisolte, pokud jste ale nechávali lilek vypotit, zůstane slaný, tak solte opatrně.
Servírujte v misce zakapané olivovým olejem, případně s čerstvým koriandrem.
Dobrou chuť.