Pečivo – nepřítel diet a hubnutí?
ČERSTVÝ CHLEBA S VYPEČENOU KŮRKOU, KŘUPAVÝ ROHLÍK S MÁSLEM, DVA DNY STARÁ GUMOVÁ HOUSKA, TOPINKA NA SÁDLE SE SOLÍ A ČESNEKEM… To je prostě moje, toho se nedokážu vzdát
Proto je pro nás nějaké konkrétní jídlo tak lákavé. Proto v dospělosti, když se potřebujeme cítit lépe, sáhneme po jídle. Máme ho spojené s příjemnými emocemi, s hezkými zážitky, s pohodou.
Raději pečivo vůbec nebudu jíst, aby mě to nelákalo
Jasně, můžeme si říct, že pečivo jíst nebudeme, zakážeme si ho a bude to vyřešené.
V tu chvíli totiž nejde o chleba, ale o ty emoce, které s ním máme spojené.
A pokud máme v hlavě spojení, že chleba = pocity jako v náruči u maminky, tak je prostě jedno, jestli nám je 5 nebo 50 … když si dáme chleba s máslem, je to jako návrat v čase do dětství. Ten chleba je tam jakoby mimochodem.
Zajistit, že máme dobrý jídleníček a že pečivem nedojídáme nedostatek energie a živin. A pak už zbývá jen oddělit emoce od jídla… tak aby chleba byl zase „jen a pouze chleba“, který si občas s chutí dáme… když máme hlad a ne když potřebujeme dosytit nějaké své emoce.
Zdá se vám, že se to jednodušeji řekne než udělá? Ale ne, je to fakt hračka. Společně objevíme a zpracujeme emoční vzorce a naučím vás techniku, kterou pak vždycky budete moct použít sama.
Pokud řešíte přejídání, nedokážete si odříct jídlo, nemáte žádnou kontrolu nad tím, co sníte a v jakém množství,přidejte se do skupiny Sbohem přejídání, kde tato témata řešíme.