Nemám ráda módu exotických „superpotravin“. Myslím, že máme spoustu lokálních potravin, které mají podobně zajímavé vlastnosti a účinky.
Ale chia semínka občas používám – mám ráda jejich konzistenci a schopnost vytvořit gel.
Chia semínka jsou oblíbená hlavně pro svůj velký obsah omega 3 mastných kyselin. Navíc obsahují hodně bílkovin, tuku a relativně málo sacharidů, to se nám v LowCarb stravování taky hodí.
Chia semínka kupujte kvalitní a čerstvá, pokud jsou starší a vysušená (blíží se uvedenému datu spotřeby), nemusí na sebe navázat tolik tekutiny a budete mít pudink řídký. Pokud by se vám to stalo, nic není ztraceno, přidejte ještě lžičku nebo dvě lžičky semínek a nechte nabobtnat. Semínka můžete předem rozemlít v mlýnku na kávu, rychleji nasají tekutinu a zhoustnou.
Recept je celkem rychlý a bezpracný, ale chce si to naplánovat a nechat čas na namáčení.
Místo mandlového mléka můžete použít kupovgané kokosové mléko, smetanu, běžné mléko, ale i kefír nebo jogurt. Jen si musíte trochu pohrát s množstvím semínek, abyste získali požadovanou hustotu pudinku.
Mandlové mléko:
Suroviny:
- 50g mandlí
- 500 ml vody
Postup:
Mandle namočíme do vody tak, aby byly ponořené a necháme namáčet přes noc. Ráno vodu vylijeme a použijeme čerstvou vodu (500 ml). Tyčovým mixérem nebo v robotu důkladně rozmixujeme. Tekutinu slijeme přes sítko. Mandlovou drť můžete ještě přidat do sušenek nebo jiného pečení místo mandlové mouky.
Chia pudink:
Suroviny:
- 50g chia semínek
- 500 ml mandlového mléka
- 50g červeného rybízu
- 20g 70% čokolády
Postup:
Chia semínka dobře rozmíchejte v mandlovém mléce a rozdělte do misek. Nechte stát pár hodin, klidně přes noc. Před podáváním ozdobte rybízem a čokoládou.
Semínka můžete také rozemlít v mlýnku na kávu, konzistence bude jemnější a rychleji se vytvoří gel.
Počet porcí: 4
Nutriční hodnoty: E 2 812 KJ S 27g B 23g T 49g
Nutriční hodnoty 1 porce: E 703 Kj S 7g B 6g T 7g