Chia pudink s mandlovým mlékem

Úno 12, 2019 | Low-Carb recepty

Nemám ráda módu exotických „superpotravin“. Myslím, že máme spoustu lokálních potravin, které mají podobně zajímavé vlastnosti a účinky.

Ale chia semínka občas používám –  mám ráda jejich konzistenci a schopnost vytvořit gel.

Chia semínka jsou oblíbená hlavně pro svůj velký obsah omega 3 mastných kyselin. Navíc obsahují hodně bílkovin, tuku a relativně málo sacharidů, to se nám v LowCarb stravování  taky hodí.

Chia semínka kupujte kvalitní a čerstvá, pokud jsou starší a vysušená (blíží se uvedenému datu spotřeby), nemusí na sebe navázat tolik tekutiny a budete mít pudink řídký. Pokud by se vám to stalo, nic není ztraceno, přidejte ještě lžičku nebo dvě lžičky semínek a nechte nabobtnat. Semínka můžete předem rozemlít v mlýnku na kávu, rychleji nasají tekutinu a zhoustnou.

Recept je celkem rychlý a bezpracný, ale chce si to naplánovat a nechat čas na namáčení.

Místo mandlového mléka můžete použít kupovgané kokosové mléko, smetanu, běžné mléko, ale i kefír nebo jogurt. Jen si musíte trochu pohrát s množstvím semínek, abyste získali požadovanou hustotu pudinku. 

Mandlové mléko:

Suroviny:

  • 50g mandlí
  • 500 ml vody

Postup:

Mandle namočíme do vody tak, aby byly ponořené a necháme namáčet přes noc. Ráno vodu vylijeme a použijeme čerstvou vodu (500 ml). Tyčovým mixérem nebo v robotu důkladně rozmixujeme. Tekutinu slijeme přes sítko. Mandlovou drť můžete ještě přidat do sušenek nebo jiného pečení místo mandlové mouky.

Chia pudink:

Suroviny:

  • 50g chia semínek
  • 500 ml mandlového mléka
  • 50g červeného rybízu
  • 20g 70% čokolády

Postup:

Chia semínka dobře rozmíchejte v mandlovém mléce a rozdělte do misek. Nechte stát pár hodin, klidně přes noc. Před podáváním ozdobte rybízem a čokoládou.

Semínka můžete také rozemlít v mlýnku na kávu, konzistence bude jemnější a rychleji se vytvoří gel.

Počet porcí: 4    

Nutriční hodnoty:                E 2 812 KJ  S 27g  B 23g   T 49g

Nutriční hodnoty 1 porce: E 703 Kj      S 7g    B 6g     T 7g

Chcete začít s Low- Carb (nízkosacharidovým) stravováním a nevíte, jak na to? Stáhněte si Manuál zdarma. 

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

 Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo použít různé ovocné šťávy.  Tento recept...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení