Teplý salát s kapustou

  • by

Kapusta je skvělá zelenina, které má obrovské množství vitamínů, minerálů, antioxidantů, chlorofylu.  Zlepšuje stav pleti, vlasů, nehtů i kostí, prospívá celému tělu. 

Pokud si na kapustu vzpomínáte jen ze školní jídelny, kde ji servírovali v podobě rozvařené hnědošedé brečky, dejte kapustě šanci a vyzkoušejte tento recept. 

Na tento salát můžete použít i kadeřávek, který je výživově snad ještě zajímavější než kapusta. 

Salát doplňte nějakým zdrojem bílkovin – třeba kouskem grilovaného kuřecího prsa nebo rybou. 

Suroviny: 

230g  kapusty (listů bez košťálu)

1 menší červená cibule

15 ml olivovového oleje

1 lžíce balzamico octa

50g žampiónů

Sůl, pepř

Postup: 

Kapustu nebo kadeřávek umyjte, osušte a odstraňte košťály. Listy nakrájejte na tenké proužky. Na salát je ideální listy krátce spařít vařící vodou. To uděláte tak, že do většího hrnce nalijete vodu a osolíte. Vodu přivedete k varu, vložíte nakrájenou kapustu a jednu minutu povaříte. Kapustu slijete a ihned ponoříte do ledové vody. 

Tato úprava zajistí, že listy změknou, ale zároveň zůstanou křupavé a zachovají si barvu. 

Jakmile máte nachystanou kapustu, nakrájejte cibuli na kolečka. Do větší pánve přidejte olivový olej a cilbulku na něm nechte nechte ji zkaramelizovat. Přidejte pokrájené žampiony a opečte je.  Zalijte balzamico octem a krátce poduste, pokud se neodpaří. Nakonec vmíchejte kapustu, pokud je potřeba přisolte, opepřete, promíchejte, krátce prohřejte a podávejte k opečenému masu nebo rybě. 

Dobrou chuť!

Počet porcí: 1                             Doba přípravy: 15 minut

Nutriční hodnoty:    E 1 165 Kj            S 20g   B 10g  T 16g

 

Pokud vám LC recepty chutnají a chcete také začít s LC stravováním, stáhněte si Manuál LC zdarma.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *