Teplý salát s kapustou

Zář 23, 2019 | Low-Carb recepty

Kapusta je skvělá zelenina, které má obrovské množství vitamínů, minerálů, antioxidantů, chlorofylu.  Zlepšuje stav pleti, vlasů, nehtů i kostí, prospívá celému tělu. 

Pokud si na kapustu vzpomínáte jen ze školní jídelny, kde ji servírovali v podobě rozvařené hnědošedé brečky, dejte kapustě šanci a vyzkoušejte tento recept. 

Na tento salát můžete použít i kadeřávek, který je výživově snad ještě zajímavější než kapusta. 

Salát doplňte nějakým zdrojem bílkovin – třeba kouskem grilovaného kuřecího prsa nebo rybou. 

Suroviny: 

230g  kapusty (listů bez košťálu)

1 menší červená cibule

15 ml olivovového oleje

1 lžíce balzamico octa

50g žampiónů

Sůl, pepř

Postup: 

Kapustu nebo kadeřávek umyjte, osušte a odstraňte košťály. Listy nakrájejte na tenké proužky. Na salát je ideální listy krátce spařít vařící vodou. To uděláte tak, že do většího hrnce nalijete vodu a osolíte. Vodu přivedete k varu, vložíte nakrájenou kapustu a jednu minutu povaříte. Kapustu slijete a ihned ponoříte do ledové vody. 

Tato úprava zajistí, že listy změknou, ale zároveň zůstanou křupavé a zachovají si barvu. 

Jakmile máte nachystanou kapustu, nakrájejte cibuli na kolečka. Do větší pánve přidejte olivový olej a cilbulku na něm nechte nechte ji zkaramelizovat. Přidejte pokrájené žampiony a opečte je.  Zalijte balzamico octem a krátce poduste, pokud se neodpaří. Nakonec vmíchejte kapustu, pokud je potřeba přisolte, opepřete, promíchejte, krátce prohřejte a podávejte k opečenému masu nebo rybě. 

Dobrou chuť!

Počet porcí: 1                             Doba přípravy: 15 minut

Nutriční hodnoty:    E 1 165 Kj            S 20g   B 10g  T 16g

Pokud vám LC recepty chutnají a chcete také začít s LC stravováním, stáhněte si Manuál LC zdarma.

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení