Kapusta je skvělá zelenina, které má obrovské množství vitamínů, minerálů, antioxidantů, chlorofylu. Zlepšuje stav pleti, vlasů, nehtů i kostí, prospívá celému tělu.
Pokud si na kapustu vzpomínáte jen ze školní jídelny, kde ji servírovali v podobě rozvařené hnědošedé brečky, dejte kapustě šanci a vyzkoušejte tento recept.
Na tento salát můžete použít i kadeřávek, který je výživově snad ještě zajímavější než kapusta.
Salát doplňte nějakým zdrojem bílkovin – třeba kouskem grilovaného kuřecího prsa nebo rybou.
Suroviny:
230g kapusty (listů bez košťálu)
1 menší červená cibule
15 ml olivovového oleje
1 lžíce balzamico octa
50g žampiónů
Sůl, pepř
Postup:
Kapustu nebo kadeřávek umyjte, osušte a odstraňte košťály. Listy nakrájejte na tenké proužky. Na salát je ideální listy krátce spařít vařící vodou. To uděláte tak, že do většího hrnce nalijete vodu a osolíte. Vodu přivedete k varu, vložíte nakrájenou kapustu a jednu minutu povaříte. Kapustu slijete a ihned ponoříte do ledové vody.
Tato úprava zajistí, že listy změknou, ale zároveň zůstanou křupavé a zachovají si barvu.
Jakmile máte nachystanou kapustu, nakrájejte cibuli na kolečka. Do větší pánve přidejte olivový olej a cilbulku na něm nechte nechte ji zkaramelizovat. Přidejte pokrájené žampiony a opečte je. Zalijte balzamico octem a krátce poduste, pokud se neodpaří. Nakonec vmíchejte kapustu, pokud je potřeba přisolte, opepřete, promíchejte, krátce prohřejte a podávejte k opečenému masu nebo rybě.
Dobrou chuť!
Počet porcí: 1 Doba přípravy: 15 minut
Nutriční hodnoty: E 1 165 Kj S 20g B 10g T 16g