Citronové sušenky s mákem

Zář 10, 2019 | Low-Carb recepty

Tyto sušenky jsem objevila před pár měsíci a od té doby jsem je dělala několikrát, takže jsem je vyladila téměř k dokonalosti :-).

To, co mě na těchto sušenkách okouzlilo, je soulad sladké a kyselé chuti, tak se nebojte ochutnat těsto a doladit podle své chuti. A křupání máku už to všechno tak hezky doplňuje.

Pokud by se ale našel někdo, kdo by snad neměl mák rád, může ho nahradit mletým kokosem nebo mandlemi, ty si dovedu představit mleté i sekané.

Suroviny:

100g krémového sýra (lučina,  goldessa …)

50g másla

1 vejce

25g máku 

2-3 lžíce čerstvé citronové šťávy

Kůra z 1 (bio) citronu

2 lžíce xylitolu (erythritolu)

Špetka soli

80g mletého kokosu

20g mletých mandlí

1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)

špetka soli

¼ lžičky xantanové gumy – není nutné, zpevní strukturu a sušenky nejsou tak křehké

Postup: 

Suroviny vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu. 

Nejprve si umelte mandle a strouhaný kokos v elektrickém mlýnku na kávu. Můžete koupit i hotovou mouku z mandlí i kokosu, ale ty někdy bývají odtučněné a v těstě se chovají jinak. Já si raději melu čerstvé.

K mouce přidejte prášek do pečiva a špetku soli, případně xantanovou gumu (koupíte ve zdravé výživě nebo v některých lékárnách) a promíchejte. Nakonec vmíchejte mák a nastrouhanou kůru z jednoho citronu.

V míse smíchejte krémový sýr, máslo, vejce, sladidlo a dobře rozmíchejte. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu. Přidejte suché suroviny a vymíchejte husté lepivé těsto.

Z těsta lžičkou vykrajujte malé hromádky a dávejte na plech vyložený pečícím papír. Mezi sušenkami nechte mezery, protože se roztečou. Tato dávka se mi vešla na jeden velký plech. 

Pečte do zlatova. Nechte vychladnout. Pozor, sušenky jsou křehké. 

Doba přípravy: 15 minut + doba pečení

Z této dávky uděláte zhruba 20 sušenek 

Výživové hodnoty: E 6 570Kj   S 32g    B 25g   T 143g

Zaujal vás tento recept a chcete také začít s nízkosacharidovým stravováním? Stáhněte si Manuál Low-Carb zdarma. 

Mohlo by vás také zajímat…

Čokoládový chia pudink

Čokoládový chia pudink

Recept na chia pudink už tady na webu mám. Jde o chia pudink s mandlovým mlékem, včetně receptu na výrobu mandlového mléka. Tento recept je ještě navíc s čokoládou.  S chia semínky můžete experimentovat, namočit je do mléka, smetany, kokosového mléka, jogurtu nebo...

pokračovat ve čtení
Sýrový Low Carb chleba

Sýrový Low Carb chleba

Dneska přidávám recept na jeden z mých oblíbených Low Carb chlebů. Po vychladnutí má dobrou strukturu, není mokrý, není vatový ani houbovitý (jak často Low Carb pečivo bývá).  Psyllium v chlebu podle mě není skoro cítít, ale pokud ho nemáte rádi, je možné, že vám...

pokračovat ve čtení
Brokolicový chleba

Brokolicový chleba

Variabilní recept, který můžete obměňovat, přidat různé druhy sýrů, bylinky, koření. Upéct v tenké vrstvě nebo jako nákyp. Pokaždé to bude trochu jiné.  Nakrájené na plátky můžete zamrazit, opéct v toustovači, obložit šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou, namazat...

pokračovat ve čtení