Tyto sušenky jsem objevila před pár měsíci a od té doby jsem je dělala několikrát, takže jsem je vyladila téměř k dokonalosti :-).
To, co mě na těchto sušenkách okouzlilo, je soulad sladké a kyselé chuti, tak se nebojte ochutnat těsto a doladit podle své chuti. A křupání máku už to všechno tak hezky doplňuje.
Pokud by se ale našel někdo, kdo by snad neměl mák rád, může ho nahradit mletým kokosem nebo mandlemi, ty si dovedu představit mleté i sekané.
Suroviny:
100g krémového sýra (lučina, goldessa …)
50g másla
1 vejce
25g máku
2-3 lžíce čerstvé citronové šťávy
Kůra z 1 (bio) citronu
2 lžíce xylitolu (erythritolu)
Špetka soli
80g mletého kokosu
20g mletých mandlí
1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
špetka soli
¼ lžičky xantanové gumy – není nutné, zpevní strukturu a sušenky nejsou tak křehké
Postup:
Suroviny vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
Nejprve si umelte mandle a strouhaný kokos v elektrickém mlýnku na kávu. Můžete koupit i hotovou mouku z mandlí i kokosu, ale ty někdy bývají odtučněné a v těstě se chovají jinak. Já si raději melu čerstvé.
K mouce přidejte prášek do pečiva a špetku soli, případně xantanovou gumu (koupíte ve zdravé výživě nebo v některých lékárnách) a promíchejte. Nakonec vmíchejte mák a nastrouhanou kůru z jednoho citronu.
V míse smíchejte krémový sýr, máslo, vejce, sladidlo a dobře rozmíchejte. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu. Přidejte suché suroviny a vymíchejte husté lepivé těsto.
Z těsta lžičkou vykrajujte malé hromádky a dávejte na plech vyložený pečícím papír. Mezi sušenkami nechte mezery, protože se roztečou. Tato dávka se mi vešla na jeden velký plech.
Pečte do zlatova. Nechte vychladnout. Pozor, sušenky jsou křehké.
Doba přípravy: 15 minut + doba pečení
Z této dávky uděláte zhruba 20 sušenek
Výživové hodnoty: E 6 570Kj S 32g B 25g T 143g